В продължение на седмици Северодонецк беше основният обект на руската

...
В продължение на седмици Северодонецк беше основният обект на руската
Коментари Харесай

Какво означава падането на Северодонецк за войната?

В продължение на седмици Северодонецк беше главният обект на съветската инвазия , а мощните артилерийски обстрели и въздушни удари трансфораха огромна част от остарелия промишлен град в руини.

В последна сметка украинските командири обявиха, че отбраната на руините ще коства прекалено много жертви. В обръщението си в събота вечерта, откакто Русия удостовери цялостния си надзор над Северодонецк, президентът Володимир Зеленски съобщи, че това е сложен ден " от морална и прочувствена позиция " за страната му.

Не може да се отхвърли, че загубата на най-големия град, който към момента държат в Луганска област, доближава с една стъпка една от основните стратегически цели на Русия. Откакто се провалиха първичните опити за завладяване на цялата страна, Москва се концентрира върху завладяването на по-широкия източен регион, прочут като Донбас.



Той се състои от две области - Донецка и Луганска.
Превземането на една от тях ще разреши на президента Путин да показа това на народа си като същинско достижение - нещо, от което той мощно се нуждае след неуспехите при започване на тази война. Но завземането на целия Луганск към момента не е обезпечено, въпреки да става все по-вероятно. На пътя на Русия е град Лисичанск, единствено на няколко километра от Северодонецк - само че към момента в украински ръце.

Смята се, че точно тук украинските сили са се изтеглили, откакто са изоставили Северодонецк.

За да разберем за какво Лисичанск е значим, би трябвало да разберем географията на района и ролята, която той е изиграл във войната до момента.

Двата града са ситуирани на река Сиверски Донец - тя минава през Донбас и е била сцена на редица доста скъпи за Русия борби в предишното.
Един опит за пресичането ѝ преди месец струваше живота на цяла съветска батальонна тактическа група. Стотици хора и десетки бронирани транспортни средства бяха унищожени от украинската артилерия, до момента в който се опитваха да стигнат до другия бряг.

Всъщност, откакто всички мостове сред Северодонецк и Лисичанск са разрушени , извивката на реката съставлява забележителна естествена бариера за всяко съветско нахлуване.

Като прибавим и разположението на Лисичанск на върха на рид, завладяването на последните украински позиции в Луганск ще бъде сложна борба - в метафоричен и дословен смисъл.

Анализаторите от Института за проучване на войната разгласяват ежедневни информации за спора. В оценката си от 24 юни те означават, че " украинските сили ще заемат по-високи места в Лисичанск, което може да им разреши да отблъскват съветските офанзиви известно време , в случай че руснаците не съумеят да ги обкръжат или изолират ". Но наподобява, че съветските войски са се концентрирали точно върху това. Те настъпват от юг, като настояват, че градът към този момент е във образният им обхват.

Говорител на подкрепяните от Русия бойци съобщи, че опитът на украинските сили да защитят Лисичанск и Северодонецк е " неправилен и ялов ". " С темповете, с които се движат нашите бойци, доста скоро цялата територия на [самопровъзгласилата се] Луганска национална република ще бъде освободена ", съобщи Андрей Марочко, представител на подкрепяната от Кремъл войска в Луганск. " Нашите войски към този момент се намират в регионите на град Лисичанск. Така че можем да кажем, че изцяло направляваме всички придвижвания на украинските войски ".

Ключовият въпрос е: каква е крайната цел на Русия?

Ще се опитат ли руснаците да завладяват Донбас и да принудят Украйна да одобри преустановяване на огъня и анексирането на Луганска и Донецка област и преначертаване на националните граници? Това е правдоподобно, изключително в случай че силите на Русия са толкоз изтощени, колкото настояват доста анализатори.

Това може да бъде показано вкъщи като триумф. " Специалната военна интервенция " е " освободила " Донбас ” - или това, което е останало от него.

Русия може да се надява, че действителната политика ще се задейства и Украйна ще бъде притисната да одобри загубата на територия в името на мира и световната непоклатимост. Украйна съвсем несъмнено ще отхвърли това, като крайният резултат ще бъде замразен спор.

Или пък президентът Путин ще желае да довърши започнатото, може би да завземе целия юг или даже да направи нов опит да превземе Киев?

Само един човек в действителност знае отговора на този въпрос и той не споделя проектите си. Но в случай че желаеме да потърсим улики за това по какъв начин може да приключи тази " специфична военна интервенция ", би трябвало да размишляваме върху думите на самия Путин.

В тирада при започване на юни той намерено се съпостави с Петър Велики, като приравни съветското навлизане в Украйна с експанзионистичните войни на съветския цар преди към три века. Това беше и индиректно самопризнание, че неговата лична война е целяла присвояване на земя. Русия позволи решаващи неточности при започване на тази война. В Москва подцениха волята на украинския народ да се съпротивлява, както и качествата на въоръжените си сили.

Атаката против Киев беше съкрушително проваляне. Това беше мъчителен опит, само че и скъп урок. Бавният им, само че немилостив поход в Донбас демонстрира, че са се поучили от грешките си и наподобява са решени да не ги повтарят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР