В присъствието на президентите на България и на Азербайджан -

...
В присъствието на президентите на България и на Азербайджан -
Коментари Харесай

България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан подписаха меморандум за сигурни доставки на газ

В наличието на президентите на България и на Азербайджан - Румен Радев и Илхам Алиев, в София бе подписан меморандум по самодейността Solidarity Ring за повишение на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз. 
 
Под документа подписите си поставиха българският длъжностен министър на енергетиката Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на стопанската система на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.
 
Меморандумът цели реализиране на съгласие за поощряване на съдействието сред операторите на газопреносните системи на България ( " Булгартрансгаз " ), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR).
 
Документът е по взаимната самодейност Solidarity Ring (STRING), препоръчана от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишение на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и района на Централна и Югоизточна Европа.
 
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е на посещаване в България по покана на президента Румен Радев. Във водената от него публична делегация в София са включени представители на държавното управление на Азербайджан.
 
След днешната гала по сключване на меморандума следва двамата президенти да открият публично офис на SOCAR в София. 
 
Отварянето у нас на посланичество на държавната петролна компания на Азербайджан беше контрактувано сред двамата държавни глави през септември предходната година. Тогава Илхам Алиев бе на публично посещаване у нас по покана на Румен Радев, като визитата включваше и формалното разкриване на газовия интерконектор сред Гърция и България.
 
Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР