В празничните дни все по-често мислим за почивка и пътуване.

...
В празничните дни все по-често мислим за почивка и пътуване.
Коментари Харесай

Италия на война със свръхтуризма: Милано забранява продажбата на сладолед и пица след полунощ

В празничните дни все по-често мислим за отмора и пътешестване. И Италия постоянно е доста добра опция. Страната обаче се бори със свръхтуризма и предприе ограничения за опазването на забележителностите си. От тази седмица Венеция е първият град в света въвел билет за еднодневните гости.

Всъщност градът на лагуната самичък по себе си е един музей навън и е една от най-желаните дестинации в света. Градът постоянно е бил претъпкан от туристи, само че след пандемията обстановката стана трагична.

Тази седмица във Венеция влезе в действие решението на градската администрация да вкара билет от 5 евро за посетителите на града.

Таксата е единствено за тези, които не нощуват в града и не се ползва за деца. Всеки ден приблизително 50 хиляди са посетителите на града. Толкова колкото и жителите му.

Проверката се прави на гарата, от гондолиерите и на корабчетата, които обслужват градски превоз. Билетът е цифров код, който може да се смъкна на телефиона или принтира.

Регистрирането става на специфичен уебсайт за посетителите на Венеция. В мощ е единствено за избрани дни, като да вземем за пример специфични празници когато туристите са повече от всекидневно.

60 хиляди посетиха града в първия ден от въвеждане на таксата. Някои се озоваха без да знаят и по тази причина кметството стартира осведомителна реклама.

Управата акцентира, че таксуват хората не с цел да прави пари, а с цел да обезкуражи бързите туристически обиколки и нискотарифен туризъм в натоварените дни.

Освен Венеция и други огромни градове също се задъхват от несъразмерния брой туристи. Милано обмисля да забрани уличната консумация след среднощ, а още през предходната година Рим вкара такси за посещаване на редица обекти, измежду които и Пантеона.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР