В повечето области на страната производителите на разсад за домати,

...
В повечето области на страната производителите на разсад за домати,
Коментари Харесай

Зеленчуковият разсад поскъпва, ето колко ще струва във Видин, Враца и Монтана

В множеството области на страната производителите на разсад за домати, краставици, пипер и други съществени зеленчуци предвиждат повишаване през тази година. Като аргументи показват по-високата цена на семената, на водата, на торовете, на тока и други енергоносители, които употребяват за отопление на оранжериите, както и на горивата за транспорта до пазара.
Хората сами вземат решение по какъв начин ще се оправят с рецесията. В опит за запазят клиентите си и да осъществят цялата продукция, част от производителите възнамеряват да задържат цените на миналогодишното равнище, макар повишението на разноските. Други стопани избират сами да приготвят разсада като заделят семена от продукцията си. 
Тепърва във Видин ще стартира засиленото търсене на разсад, сподели Ваня Дочева от оранжерии „ Жеглица “. Тя изясни, че нямат огромни промени в цените по отношение на предходната година като по този начин разчитат да запазят постоянните си клиенти. Дочева добави, че за част от разсадите са запазили цените от предходната година, а за други – има малко повишаване, което е от порядъка на към 10%.
„ Причината е, че са нараснали цените на семената, цената на торфа – това са фактори, които не зависят от нас “, сподели Дочева. 
Цените на разсад домати, които оранжерията предлага, варират от 80 стотинки до 1.50 лв. за филиз пикиран домат, според от сорта. При краставиците цените варират от 60-80 стотинки до един лев за пикиран филиз разсад, още веднъж според от сорта, уточни Дочева.
Във Врачанско не възнамеряват повишение на цените на разсада. Един от най-големите производители даже счита да ги понижи. Петър Петров от село Чирен описа, че първият разсад за домати, които ще изкара на пазара, ще стартира да продава по 1.50 лв. за филиз. По думите му предходната година е почнал от 1.70 лв., само че тази цена е непостижима за доста от жителите на района. 
„ Влизам в ситуацията на хората, макар, че при мен разсадът се гледа високотехнологично, поставям за него доста огромни грижи, църкам го единствено с биоторове - не мисля да подвигам цените. Ако би трябвало да изчислявам всичко би трябвало да продавам по 2.50 лв. филиз “, изясни Петров.
В Монтана пък увелиението ще е от 50 до 100 %. Докато мината година връзка от 20 стръка разсад за пипер на пазара се е продавала по два лв., то тази пролет се чака цена 3.00-3.50 лв.. Връзка с 20 стръка домат е била един лев, то тази пролет ще е към два лв.. Един филиз краставица предходната година е вървял по 80 стотинки-един лев, а в този момент ще е 1.50-2.00 лв.. Това съобщи Аксения Ангелова, която е производител на разсад и зеленчуци и продава продукцията от фамилната плантация на пазара в Монтана. 
Миналата година разсад зеле е коствал 1.10 лв. за 10 стръка, а в този момент се чака цената му да е два лв.. Чубрицата е била 1.50 лв. за 10 стръка, а тази година ще е към два лв..
„ Разсад се гледа мъчно и изисква оранжерия с отопление в студените зимни дни. Разсадът се сади в кофички през януари и до началото на април стои на закрито. Повечето ферми и частни производители в Северозападна България отопляват разсада в найлонови халета на ток. Скъпо е при тези цени “, изясни Ангелова.
Тя уточни още, че инфлацията е огромен камшик за земеделските производители и изключително за фамилните ферми. В последните месеци работим за стотинки и дребни левчета, тъй като в случай че вдигнем внезапно цената на зеленчуци и буркани от предходната година, то няма да продадем нищо, разяснява производителят. /БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР