В постамента на Пилон Рожен“, представляващ картата на България, са

...
В постамента на Пилон Рожен“, представляващ картата на България, са
Коментари Харесай

Сливенско послание е част от монумента „Пилон Рожен“

В постамента на Пилон „ Рожен “, представляващ картата на България, са обрисувани 28-те области на страната и са вдълбани техните послания към идните генерации.

За основаването на неповторимото сливенско обръщение за Пилон „ Рожен “, под егидата на регионалния шеф Минчо Афузов се организира огромен училищен конкурс, в който се включиха над 15 клуба „ Млади възрожденци “ от четирите общини на региона. Конкурсът завоюваха учениците от Професионалната гимназия по стопанска система „ Проф. доктор Димитър Табаков “ – Сливен, с посланието: „ Дедите – горделивост и достолепие, ние – кураж и храброст “. Това обръщение към този момент е част от монумента " Пилон Рожен " и завета към идните генерации.

В местността „ Рожен “ в Родопите беоткрито най-голямото общобългарско събитие - националният събор на националното творчество. Тази година съборът е отдаден на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Кулминация на откриването бе издигането на най-голямото българското знаме, с размери 40 х 25 метра, на новопостроения 111-метров стълб - самодейност на фондация „ Наследство в бъдещето “, подкрепена от Националната дарителска акция „ България заслужава! “ под патронажа на президента Румен Радев. Под звуците на родопски каба гайди, осветеният народен трикольор бе донесен от 300 доброволци и тържествено повдигнат на Пилона „ Рожен “.

" Радвам се да видя толкоз доста хора, стекли се от всички краища на Родината на това съкровено за всеки българин място - Роженските поляни, огласяни от незапомнени времена от каба гайди и волната родопска ария. Където преди век минаваше границата, разделяла нашите родове, където генерации българи имаха една фантазия – да живеят дружно в свободна, обединена и просперираща България ", сподели в обръщението си към присъстващите президентът на Република България.

" Днес, водени от завета на нашите предци и дълга към идните генерации, ние заставаме дружно, с цел да издигнем високо българския байрак. Толкова високо, колкото не сме дръзвали даже да го забележим в фантазиите си. Но най-много, да го издигнем вътре в сърцата си ", посочи президентът.

" Нихилизмът и безродието катастрофираха в своето непочтеност, с опитите си да охулят и пречупят самодейността за издигане на националното знаме на България ", съобщи още президентът. И уточни, че по този начин ние, съвременниците, съживяваме паметта за хилядите българи, починали за българското знаме, само че не позволили то да бъде пленено и унизено.

" Нека българското знаме продължи да ни сплотява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ! Да живее България! ", приключи обръщението си Румен Радев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР