В последните години в ежедневието хаотично и непредвидимо се излива

...
В последните години в ежедневието хаотично и непредвидимо се излива
Коментари Харесай

Протестното общество в България. Как оставаме в плена на хаотичното недоволство

В последните години в всекидневието безредно и непредвидимо се излива неодобрение от процепите и счупванията на институции, правила и нрави. Това обрисува контурите на едно протестно общество. В този безпорядък на назад във времето остават съграждането на просвета на съдействие и общественост. Владимир Шопов споделя.

Хората са приклекнали, безмълвни, множеството са запалили свещ в памет на Явор и Ани. Денят е 26 май 2023 година и дребна група жители за 19-та поредна вечер блокират бул. „ Сливница “ с претенции за промени, с зов за край.

Болката и съпричастността ги събира, образуван е даже предприемчив комитет с съответни хрумвания за законови промени, които съгласно тях от дълго време е трябвало да се случат. Дни по-късно в София ще се организира и народен митинг, на който идват близки на починали от цялата страна. С доста болежка, с доста претенции, с гледище за промени и правдивост.

Година по-късно в злощастната права на булеварда можете да видите следващите „ легнали служители на реда “. Междувременно из цялата страна се организират десетки сходни митинги, в по-малки и по-големи градове, в памет на починали на пешеходни пътеки, с претенции за запълване на десетилетни дупки по пътищата, за промени в закони, за възстановяване в работата на полицията и съда.

Вгледайте се деликатно в ежедневния новинарски поток и ще откриете най-различни събития в този род. Те впечатляващо си наподобяват и от ден на ден оформят груповата ни еднаквост.

Гражданското ни всекидневие през последните години обрисува контурите на едно протестно общество. В него, безредно и непредвидимо се излива основно неодобрение от процепите и счупванията на нашите институции, правила и нрави. Протестите са пъстри, колкото безобразията и безхаберието в страната ни. Хора, останали без медикаменти или грижи, забавени следствия, неприятно и комплицирано законодателство, кратери, произшествия и беззакония по пътищата, безобразни назначения, забравени обществени браншове, претенции за оставки и повече пари, градежи върху дюни, неодобрение от цени, полицейско и домашно принуждение, всеки от нас може да прибавя безпределно към този лист.
Множество точки на преливане в протестното общество
Българската гласност е към този момент пренаситена от сходни митинги, постоянно хората се взират в тях по-настойчиво, в сравнение с в политическия наплив. Образът на нейната динамичност е едногодишната вълна от неодобрение през 2013-2014-та година във връзка назначението на Делян Пеевски за началник на ДАНС и злощастното държавно управление на Пламен Орешарски.

Този обществен гърмеж илюстрира отлично и водещата логичност на протестното общество. На процедура то действа посредством голям брой точки на преливане, на привършване на самообладание, на прекратяване на аргументи за безмълвие, на разнообразни степени на обезсърчение и даже беззащитност.

Десетилетия след 1989 година, някъде тук е настоящото положение на българското общество. След няколко дълги талази на разбърквания, либерализация и интеграция, законова и генерационна смяна това наподобява максимума на нашите качества.
 Когато хората още веднъж викаха  please wait The code has been copied to your clipboard. <
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР