Министерският съвет съобщи в сряда вечерта, че е официално е

...
Министерският съвет съобщи в сряда вечерта, че е официално е
Коментари Харесай

Решението е отменено, но въпросите остават. Какво знаем досега за случая с болница Мама и аз

Министерският съвет заяви в сряда вечерта, че е публично е анулирано решението за градеж на частна многопрофилна болница „ Мама и аз “ в София, а компанията реализатор промени концепцията си. Въпреки това доста въпроси остават без отговор.

Това се случи, откакто ден по-рано, във вторник държавното управление утвърди плана, а служебният министър председател Димитър Главчев отбрани решението на кабинета с аргумента, че станалата известна като " частна детска " болница " Мама и аз " няма да е детска и там ще има единствено 40 кревати, които ще служат като педиатрично поделение.

Решението беше анулирано след на институции, политически партии и неправителствени организации.

Разногласията идват на фона на към момента, чиято реализация продължава се бави от години по разнообразни аргументи.
За каква болница става дума
Един от главните въпроси, които провокираха диспути по отношение на плана " Мама и аз ", е дали това ще съставлява частна детска болница, която може да попречва построяването на държавна, или се възнамерява огромна многопрофилна болница, от каквато преди две години здравното министерство реши, че няма потребност.

Депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов , някогашен началник на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), разгласява в четвъртък своя позиция по тематиката във Facebook. В нея той написа, че в началото през 2021 година конгломератът и основнен вложител „ Търговска лига “ пробва да записва огромна многопрофилна болница с 26 медицински специалности с общо 550 нови кревати в Казичене. След това някогашната здравна министърка проф. Асена Сербезова отхвърля да издаде позволение на база на инспекция на потребностите от здравна помощ в София, съгласно която няма потребност от сходна болница.

Според Пандов в резултат на това " Търговска лига " се е възползвала от разискванията за нужда от национална детска болница и е решила да предложи частна такава.

През 2022 година " Търговска лига " е внесла предложение в Министерството на здравеопазването за основаване на частна многопрофилна болница, с акцент върху майчиното и детското здраве. Името " Мама и аз " също подсказва, че става дума за детска болница. Тогава " Търговска лига " изиска позволение, като сподели, че здравното заведение не анулира, а подкрепя и редуцира времето до основаването на държавна национална детска болница. Проектът още веднъж не получи утвърждение.

Впоследствие стана ясно, че плануваните кревати за педиатрично поделение съгласно плана, който получи позволение преди дни, са дребна част от общия брой - едвам 40 от общо 413 в цялата болница.

След недоволството от решението на кабинета в сряда " Търговска лига " заяви, че се отхвърля от основаването на педиатрично поделение и сменя името на болничното заведение. От конгломерата споделят, че нито планът, нито решението за новата болница имат за цел основаването на „ национална частна детска болница “.

В четвъртък Министерският съвет разгласява от съвещанието на кабинета, извършено на 30 април, от която излиза наяве, че на никое място не е била упомената думата " детска ", както и че решението е утвърдено без разискване.

" Търговска лига " ръководи болничната верига " Сърце и Мозък " , както и още няколко кардиологични лечебни заведения в страната, производителят на медикаменти " Чайкафарма " и застрахователят " Дал Бог живот и здраве ".
Общественият напън
Адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за основаване на Национална детска болница, сподели пред в четвъртък, че съветът ще упорства документите за частната болница да станат обществени. По нейни думи ръководещите видимо се показват поддръжка за държавна детска болница, само че взетото във вторник решение на кабинета си опонира с тази позиция.

Според Шаркова частната болница няма да работи в интерес на публичния интерес и детското опазване на здравето, защото сходни заведения търсят по-изгодни клинични пътеки и одобряват не толкоз тежки случаи, при които няма да има огромни загуби на средства.

По-рано, след одобряването на решението фондация " Даная " заплаши, че ще съди страната, защото съгласно организацията то значи или че държавното управление не желае да има национална детска болница, или че обслужва ползи, разнообразни от публичните. Фондацията се базира на разбор, направен по искане на Министерството на здравеопазването, съгласно който София не разполага с финансов и кадрови потенциал даже за една детска болница.
Политическите реакции
В сряда решението на кабинета беше подложено на критика от обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), президента Румен Радев, и водача на Движение за права и свободи и глобен за корупция по световния закон " Магнитски " Делян Пеевски . В четвъртък лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също подлага на критика Главчев за утвърждението на плана.

В позицията си във фейсбук от същия ден Пандов упрекна ГЕРБ за приемането на решението. Той твърди, че отдръпването се е случило едвам след реакцията на Пеевски.

Първоначално ГЕРБ не взе отношение по разрешението за градеж, само че сподели, че националната детска болница постоянно е била приоритет за партията. Малко по-късно Главчев заяви, че ще изиска анулация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР