За втори път в най-новата ни църковна история ще посрещнем

...
За втори път в най-новата ни църковна история ще посрещнем
Коментари Харесай

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За повторно в най-новата ни църковна история ще посрещнем Великден без православен глава. Това се е случило и след кончината на патриарх Кирил.

Това напомня Българска национална телевизия.

Богослуженията за празника ще отслужва наместник-председателят Врачанският митрополит Григорий. Патрирах Неофит умря на 13 март и в този момент църквата ни се намира в комплициран и сложен интервал.

Трябва да се избере нов патриарх, а преди този момент и нов Сливенски митрополит .

Според богослови измежду най-вероятните митрополити, които могат да влязат в тройката са Николай, Йоан, врачанският Григорий, Гавриил и Наум .

Богословът доцент Костадин Нушев чака да има напрежение при избора в Сливен, което да повлияе и при избора на патриарх.

Най-малкото, съгласно него, ще се разбалансира съотношението на силите в Синода. Според него митрополитите са групирани по това по какъв начин са реагирали на протичащото се в Сливен, по какъв начин би трябвало да се ползва Устава и да има или не Църковен събор, непровеждан към този момент 16 години . Проф. Иван Желев е по - безапелационен.
 40 дни от кончината на патриарх Неофит
40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ умря на 13 март на 78-годишна възраст

Припомняме, че умря през януари 2024 година Изборите за нов митрополит обаче. Това породи. Варненският митрополит Йоан а.

Според него към митрополит Николай гравитират митрополитите определени с негова помощ- Антоний, Киприан, Яков, Игнатий и търновският Григорий.

Към тази група се поставя и митрополит Наум. От другата страна били митрополитите Йосиф, Гавриил, Йоан, Даниил и Серафим.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР