От началото на декември миналата година руски военни са убили

...
От началото на декември миналата година руски военни са убили
Коментари Харесай

Това е военно престъпление. Русия убива украински войници, които са се предали, пише Хюман райтс уоч

От началото на декември предходната година съветски военни са умъртвили минимум 15 украински бойци, които са се пробвали да се предадат, както и минимум още шестима, които към този момент са се били предали.

Данните са от отчет на интернационалната правозащитна организация " (HRW), оповестен в четвъртък. Според организацията това е военно закононарушение, а причинителите му би трябвало да бъдат подведени под отговорност.

Докладът излиза на фона на продължаващия към този момент месеци наред масиран напън от страна на съветските сили против Украйна и пробиви на фронтовата линия. Киев страда от в резултат на забавената военна помощ от Съединени американски щати. Сенатът на американския Конгрес утвърди дълго отлагания пакет с военна помощ за Украйна от близо 61 милиарда $.

„ Руските сили са направили голям брой отвратителни военни закононарушения от началото на пълномащабното навлизане в Украйна “, споделя Белкис Уил , заместник-директор на отдела за рецесии и спорове в HRW. " Извънсъдебните изтезания, т.е. убийството на предали се ранени украински бойци, които са убити невъзмутимо и съзнателно, са категорично неразрешени от интернационалното филантропично право, само че стават част от това срамно завещание. "

HRW проверява три епизода на вероятни извънсъдебни убийства на минимум 12 украински бойци посредством инспекция и анализиране на фрагменти от дрон, оповестени в обществените медии на 2 и 27 декември 2023 година, както и на 25 февруари 2024 година Местоположението на събитията, снимани в два от трите видеоклипа, е с геолокация, от която излиза наяве, че са се случили в Запорожие и Донецка област . Както се отбелязва в отчета, видеото е уловило думите на хипотетичен съветски пълководец, че не би трябвало да се вземат пленници, т.е. заповед да се убиват тези, които се предадат.

Потвърдена е и достоверността на друго видео, което изобразява убийството на трима предаващи се украински бойци. Правозащитниците проверяват и видеоклипове на шестима бойци, които към този момент са се били предали и също са убити. В отчета се споделя, че „ събитията на тяхното ликвидиране наподобяват по-малко ясни “.

Според HRW и преди са били докладвани извънсъдебни убийства на украински пандизчии или предали се бойци и „ наподобява, че тези хипотетични извънсъдебни изтезания не са изолирани случаи “.

През март в отчет, оповестен на формалния уеб страница на Службата на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за правата на индивида, се споделя, че от декември е имало известия за убийството на минимум 32 хванати или предадали се украинци, само че не всички от тези известия могат да бъдат доказани.

Правозащитната организацията е изпратила писмо на 22 април до съветския министър на защитата Сергей Шойгу с молба за информация по отношение на прегледаните случаи, както и с въпрос дали съветски военни получават заповеди да убиват предаващите се украински бойци, вместо да ги вземат в плен. Отговор не е получен.

Руското министерство на защитата към момента не е коментирало оповестения отчет. По-рано съветските военни отхвърлиха случаи на убийства на предали се украинци и показаха случаи на убийства на пленени съветски военни. Редица сходни случаи също бяха маркирани преди този момент в отчети на Организация на обединените нации и правозащитници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР