В последните дни се наблюдава покачване на новорегистрираните случаи на

...
В последните дни се наблюдава покачване на новорегистрираните случаи на
Коментари Харесай

Наблюдава се покачване на случаите с COVID-19, намираме се в пика на третата вълна

В последните дни се следи повишаване на новорегистрираните случаи на ковид. Според специалистите се намираме във върховата част на третата вълна и започваме да вървим в най-високата част на платото. Това заяви при започване на постоянния брифинг за ситуацията в страната министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

„ За последните 2 седмици следим повишаване на случаите , като за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика , който е трети подред за нашата страна. Някои от данните демонстрират, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме обстановката да остане трайно такава в идващите няколко дни “, уточни министърът.

Има напън върху лечебните заведения , само че е друг, осезателен е в София-град, Бургас, Шумен и Варна, призна здравният министър.

„ Най-големият напън сега е натискът върху душeвността на хората . Различни хора се пробват да окажат напън посредством боравенето със страховете и очакванията на всички българи . Нека всеки български жител да е спокоен, да знае, че системата на опазването на здравето е готова. Нямаме безусловно никакви терзания “, подчертава проф. Ангелов.

По думите му вярата е в покачващия се брой на имунизирани българи . Министърът обаче разяснява и обстоятелството, че сме единствената страна в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до нея и отхвърлят да им бъде приложена за това, че не е определената от тях ваксина.

„ Очакваме до края на април да получим задоволително количество ваксини и да дадем опция на хората да създадат осведомен избор за ваксина “, успокои министърът.



4207 са новите случаи на ковид у нас при направени 17947 теста през миналото денонощие. Нужда от болнично лекуване имат 10093 души, 772 са в интензивни отделения. Починали за денонощие са 129, излекувани са 3869 души.

48 000 са леглата са интензивно лекуване в страната, акцентира министърът. „ 11956 е общото число на позитивния медицински личен състав от началото на пандемията досега. В момента 1216 са дейните случаи, от които 1070 са на домашно лекуване. 146 са в лечебните заведения. 11 са в интензивните структури “, добави той.

За последните 14 дни по заболеваемост България се подрежда на 5-о място в Европейския съюз и на 2-о на Балканите . По смъртност сме на 3-о място в Европа след Унгария и Чехия и на първо място на Балканския полуостров , заяви данните основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

У нас с най-висока заболеваемост за изтеклите 14 дни са областите София-град, Силистра, Бургас, Перник, Враца, Варна. Най-слабо наранени са областите Търговище, Кърджали, Видин, Разград, Пазарджик, Велико Търново, Габрово.

„ Броят на излекуваните съвсем доближи броя на новозаразените. Наблюдава се непрекъснат запълващ се потенциал, само че почти колкото се одобряват, толкоз хора се изписват на денонощие. Болниците в София имат подготвеност, имат запас. Той не е на 100% напълнен и имаме опция, даже при повишение на броя на новозаразените, да реагираме съответно “, удостовери и проф. Асен Балтов, шеф на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “.

„ Не се следи натискът от ноември и декември, когато имаше недоволство от очакване пред лечебни заведения и незадоволителна опция за хоспитализации “, безапелационен е той.



Европейската организация по медикаментите продължава да прави оценка на останалите ваксини, за които още няма позволение, заяви изпълнителният шеф на Агенцията по медикаменти Богдан Кирилов . Това са имунизацията на „ КюрВак “, имунизацията на „ Новавакс “, „ Спутник “ и „ Синовак “.

Той още веднъж повтори, че през април се чака в страната ни да дойдат към 700 000 ваксини. От тях 350 000 ще бъдат на РНК ваксини.

„ До края на юни чакаме към 1,4 млн. от имунизацията на „ Пфайзер “, близо половин милион от имунизацията на „ Модерна “, близо милион от оксфордската ваксина и близо половин милион от имунизацията на „ Джонсън и Джонсън “. Около 16 април би трябвало да бъде първата доставка от 14400 дози, а на 26 април още 24 000 дози “, разясни Кирилов.

1442 странични реакции от имунизациите са регистрирани в Агенцията по медикаментите, отговори той.

От през днешния ден стартира последователно разхлабване на ограниченията против епидемията у нас . Отварят заведенията за хранене и забавление в откритите им площи , с разрешено работно време от 6.00 ч. до 23.00 ч.

Кина, театри, музеи, библиотеки, галерии и циркови представления ще одобряват 30% от публиката си . Същото изискване важи и за занятията от танцовото, креативното и музикалното изкуство. Фитнесите, спортните зали и плувните комплекси също ще работят при 30% потенциал.

Облекчаването на ограниченията обаче няма да важи за моловете . До 12 април на магазините с повърхност над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни артикули, се позволява работа с клиенти единствено на откритите площи към комерсиалния обект. Нощните заведения остават затворени до края на април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР