В последните 2 г. отдавна можехме да сме приели промени

...
В последните 2 г. отдавна можехме да сме приели промени
Коментари Харесай

Калина Константинова: 118 жени за 5 г. са жертва на посегателство

В последните 2 година от дълго време можехме да сме приели промени в закона. 118 дами за последните 5 година са потърпевши и са жертви на сходно безобразно посягане. Никой, с изключение на Политическа партия и Демократична България не бе склонен да се вкара в закона интимната връзка, нямаше политическа воля за това. С импортираните в този момент промени това се прави - Движение за права и свободи и ГЕРБ предизвикаха промени в Наказателен кодекс, с които да се завишат присъдите, а ние поддържаме и поискахме уголемение на обсега с интимната връзка. Това сподели Калина Константинова от ПП-ДБ пред Нова тв.

В последните години всякаква агитация и популизъм не разрешиха да се одобряват промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, такива в него не бяха правени в последните 12 година, добави тя.

Ако интимната връзка бе написана в закона - първо сигналът на обезобразеното 18-годишно момиче щеше да бъде обработен в границите на 24 часа и в този период съдът може да разпореди, че този принудител може да спре всевъзможен контакт - нито по телефон, нито физически, и полицията би трябвало незабавно да приведе тази заповед в сходство. Тя може да откри правна помощ и протекция от всички центрове, а сигналът за насилника ще влезе в регистъра и ще има информация във всички институции, че този човек към този момент е бил опасност за някое момиче, изясни още Константинова.

Досега нямаше координационен механизъм, нито звено, което да следи и следи.

По мотив предлагането на омбудсмана за инкриминиране на действия, които унижават човешкото достолепие посредством причиняване на болежка или страдалчество, Константинова изясни, че то се поддържа от ПП-ДБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР