В понеделник руският президент Владимир Путин обяви края на частичната

...
В понеделник руският президент Владимир Путин обяви края на частичната
Коментари Харесай

Руската мобилизация приключи. Но проблемите за Москва продължават

В понеделник съветският президент Владимир Путин разгласи края на " частичната военна готовност ", която беше оповестена в страната доскоро повече от месец.

На конференция в Сочи президентът изясни, че към момента не е подписал декрет, с който публично да разгласи края ѝ, само че и, че не е сигурен дали тази стъпка въобще е нужна.

" Да, оповестяването на мобилизацията беше направено с мой декрет, само че то беше направено по предложение на Министерството на защитата, а в този момент Министерството на защитата предложи да се прекратят мобилизационните действия. Честно казано, аз даже не съм се замислял за това. Ще беседвам с адвокати дали би трябвало да я разглася за завършена с декрет. Но тя е завършила. Това е решено ", съобщи Путин, представен от съветския уебсайт " Медуза ".

Руският президент уточни още, че сега в бойните формирования има 41 хиляди мобилизирани бойци, а 259 хиляди " въобще не вземат участие в бойни дейности, а са на образование ". Той цитира и думите на министъра на защитата Сергей Шойгу, съгласно който 82 хиляди войниц общо са изпратени в Украйна.

С края на мобилизацията би трябвало всички действия по нея, в това число връчването на призовки, да бъдат прекратени. Отсега нататък военните елементи би трябвало да одобряват единствено доброволци.

Откакто беше оповестена през септември, " частичната готовност " беше придружена от редица неточности и провокира гневни митинги и подтикна хиляди да изоставен страната. Протести избухнаха в регионите, най-вече обитаеми с етническите малцинства, а някои офиси за военно записване бяха подпалени.

Междувременно украинският вестник " Украинска истина " оповестява, че за последните 24 часа съветските окупатори са претърпели доста огромни загуби, измежду които четири хеликоптера, един аероплан и над 600 военнослужещи. Източник на данните е Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

По негова информация съветските войски са понесли най-тежки загуби на фронтовете Бахмут и Авдийвка, общите бойни загуби на съветските сили от 24 февруари и 1 ноември 2022 година се правят оценка на общо 72 470 жертви на военнослуещи, над 2 хиляди унищожени танка и 1 730 артилерийски системи. Информацията обаче не може да бъде тествана от самостоятелен източник.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР