В подземието на детска градина в Киев, чиито стени са

...
В подземието на детска градина в Киев, чиито стени са
Коментари Харесай

Игри и приказки помагат на украинските деца да се справят с травмите от войната

В подземието на детска градина в Киев, чиито стени са украсени с рисунки, деца си играят тихичко по време на една от паниките за вероятни съветски въздушни удари. С децата, които едвам си спомнят времето преди войната, са учителки и педагогичен чиновници, които се пробват да понижат психическата контузия от непрекъснатите военновъздушни паники, заяви Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10045
" Те слизат там умерено, никой не плаче ", споделя една от учителките, 68-годишната Тетяна.

И в действителност, децата се смеят, беседват, оцветяват, играят или слушат приказки.

" Крием се от бомбите ", споделя дребният Платон, до момента в който играе с Лего. " Когато чакаме бомбите, слизаме в мазето ", споделя дребната Надя.

От началото на съветското настъпление в Украйна през февруари 2022 година се усилват самодейностите в Украйна, които поставят старания за ограничение на психическите последици от войната - от книги до телевизионни излъчвания.

Директорката на детската градина Ала Писменчук споделя, че децата се нуждаят от такава поддръжка, тъй като с изключение на опасността от бомбардировките, децата са станали очевидци на това по какъв начин техни родственици отпътуват на фронта или са били принудени да избягат от източната част на страната, където сраженията са доста интензивни.
Има децата, чиито татковци, майки или други родственици са на фронта и пазят родината, сподели директорката.

Психоложката в детската градина Ирина Киореску работи с няколко деца в сензорна стая. 
Темата за войната е доста сложна, без значение дали децата е трябвало да изоставен домовете си или са родом отсам. Всички те са разтревожени, сподели тя.

Детската писателка Таня Стус разгласява книга, която да помогне на родителите на разискват войната със своите 4-5-годишни деца. Най-важното е да разбираем на възрастните по какъв начин да беседват с децата си, сподели тя. Книгата й първо излезе в аудио формат и се популяризира гратис за родители бежанци. Авторката изясни, че наличието е направено взаимно с психолог. Тя предлага на родителите да не лъжат децата си и е уверена, че в случай че дребните зададат въпрос, би трябвало да получат пояснение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР