В почти половината читалища във Варненска област се предлагат услуги

...
В почти половината читалища във Варненска област се предлагат услуги
Коментари Харесай

Всяко второ читалище във Варненско предлага интернет за потребители

В съвсем половината читалища във Варненска област се оферират услуги за прилагане на компютър с достъп до интернет за консуматори. В над 90 на 100 от културните средища в района има настоящи библиотеки. Това сочат данните на Национален статистически институт към края на 2022 година, оповестиха от Териториално статистическо бюро – Североизток.

Действащите читалища на територията на област Варна са 163, от тях 39 са в градовете, а 124 в селата. В съпоставяне с 2017 година броят на читалищата понижава с едно. Най-много са настоящите читалища в общините Варна - 29, Провадия - 23 и Аксаково - 20 читалища. Членовете на читалищата в региона са 14 131, като по отношение на 2017 година броят им понижава с 488.

113 читалища разполагат със зала за представления. През 2022 година от читалищата в област Варна са проведени общо 2 827 културни и креативен прояви. Най-голям е броят на проведените от читалищата празненства и фестивали - 984, следван от честванията на бележити дати и годишнини - 927 и представянията и разискванията на книги - 234.

Народните читалища са обичайни самоуправляващи се български културно-просветни сдружения в обитаемоте места, които извършват и държавни културно-просветни задания. Изследването на читалищната активност се организира един път на пет години в сходство с Националната статистическа стратегия и е изчерпателно, като обгръща всички читалищата на територията на България, регистрирани в сходство със Закона за националните читалища, означават от Териториално статистическо бюро – Североизток.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР