В Пловдив са дишали най-много мръсен въздух през последния отоплителен

...
В Пловдив са дишали най-много мръсен въздух през последния отоплителен
Коментари Харесай

Пловдив с най-мръсен въздух през последния отоплителен сезон

В Пловдив са дишали най-вече замърсен въздух през последния отоплителен сезон, заяви Дарик радио. Това демонстрират данните на гражданската платформа Airbg.info, на която за последната една година са качени 42 милиона замервания на равнищата на фини прахови частици в цялата страна. Платформата е основана и се поддържа напълно от доброволци, а данните от мобилните станции съответстват с тези на държавните органи, въпреки самите измервателни уреди да са в пъти по-евтини. 37 души умират прибързано всеки ден в България поради заболявания, провокирани от нечистия въздух. От общо 160 дни отоплителен сезон в Пловдив замърсен въздух са дишали 86 дни, в София 70 дни, а във Варна 48 дни. Това демонстрират данните на Airbg.info, събрани с доброволния труд на 600 осиновители на измервателни уреди за замърсен въздух в цялата страна.
Платформата, тръгнала от ентусиазма и яда на Стефан Димитров и Николай Лулчев, към този момент дава информация даже на Министерството на околната среда и водите. А по какъв начин се основава дейна еко общественост в България, освен това напълно на доброволни начала и без грантове и държавно финансиране, описа Стефан година след основаването на Airbg.info: „ Ние всички сме хора от бизнеса и ние в бизнеса като има някакъв проблем би трябвало да се откри трайно решение за него. Това първо. А по-късно би трябвало да стане за минимално време. Не може да има разхищаване на време и средства. Това е едно преобразяване по какъв начин ние разбираме, че би трябвало да се намират решения за обществото - надалеч по-ефективно, надалеч по-бързо и надалеч по-трайно “.
От февруари мобилните станции на Airbg.info мерят взаимно с тези на Изпълнителната организация по околна среда, и все още информацията съответствува.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР