В Пиринско бавно вървят възстановителните дейности от пороите, които нанесоха

...
В Пиринско бавно вървят възстановителните дейности от пороите, които нанесоха
Коментари Харесай

Щетите след наводненията у нас са големи - срутени пътища и мостове, удавени коли и къщи

В Пиринско постепенно вървят възстановителните действия от пороите, които нанесоха големи вреди в района. Няма община, която да не пострада от изобилните превалявания, довели до излизане на водите от коритата на Струма и Места, както и на локалните реки.

Стотици парцели се оказаха под вода, инфраструктура е разрушена, водопроводите на десетки селища бяха прекратени и хиляди семейства останаха без вода за повече от 48 часа. Официално пет общини в Пиринско оповестиха бедствено състояние - Благоевград, Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен, като най-тежка е обстановката в последните две.

Над 100 литра на квадратен метър дъжд са паднали в района през почивните дни.

Климатологът професор Георги Рачев изяснява пред " Труд ", че южната част на България е всекидневно региона с най-вече превалявания през студеното полугодие.

" На някои места беше доближат ноемврийско-декемврийският най-много на преваляванията, да вземем за пример в село в Кирково за целия валежен интервал, дъждовете доближиха до 200 л./кв. м ", уточни той.

Заради изобилните превалявания Струма и Места, както и локалните реки, преляха.

В община Гърмен хората са без вода повече от 3 дни, Огняново, Марчево и Балдево също остават без вода. Аварийни групи от ВиК работят непрекъснато, само че не съумяват да се оправят с големите повреди и вреди.

В курортното населено място Огняново река Канина излезе от коритото си и заля хотели и къщи. В Петричка община възвърнаха водоподаването, само че водата продължава да тече мътна от чешмите. Част от помпите в Беласица планина са под вода и не може да се работи на терен.

В Благоевград експерти огледаха газопровода и откриха, че той не е заплашен и ще има топлоподаване, само че мостът за промишлената зона е затворен, защото е подкопан от придошлите води на река Струма и се постанова хората употребяват обиколен път.

Всички общини се надяват на помощ от страната и оповестиха, че няма да се оправят сами с възобновяване.

Триградската река потопи пещерата Дяволското гърло и сътвори голям 100-метров въртоп, напълвайки пещерната зала с вода. Пороите са прекъснали на няколко места пътя по Триградското ждрело и храна за селата Триград, Кестен, Жребово и Водни се придвижва на ръце. Скъсан е и довеждащият тръбопровод за село Триград, хората са без вода и оборудването ще бъде поправено най-рано след 10 дни. Тежко остава поради пороите ситуацията и в общините Девин и Смолян.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР