В петък парламентът на Грузия се отказа от плановете си

...
В петък парламентът на Грузия се отказа от плановете си
Коментари Харесай

„Спечелихме, но ни чака дълга борба, за да станем член на ЕС“. Парламентът на Грузия отхвърли „руския закон“

В петък Народното събрание на Грузия се отхвърли от проектите си за законопроект за „ задграничните сътрудници “, който провокира политическа рецесия и заплашваше да навреди на устрема на страната да откри по-тесни връзки с Европа.

Депутатите гласоподаваха срещу закона на второ четене през днешния ден, откакто ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ отдръпна поддръжката си за законопроекта след три нощи на митинги в столицата Тбилиси. Протестиращите упорстваха да не се приема законът, определян от тях като съветски, а страната да върви по своя европейски път.

Законопроектът изискваше неправителствените организации (НПО), които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват в грузинското министерство на правораздаването като „ сътрудник на задгранично въздействие “.

Опонентите обявиха, че проектът е антидемократичен и тласка страната във все по-авторитарна посока.

Те също по този начин обявиха, че той е направен по модела на съветски закон от 2012 година, който Москва употребява необятно за кавга с гражданското общество и самостоятелните медии – изказване, което беше отречено от „ Грузинска фантазия “.

Планът подхрани вътрешните рецензии към държавното управление, че е прекомерно близо до Москва, за разлика от грузинското публично мнение, което е мощно антируско, написа „ Ройтерс “.

Представители на държавното управление продължиха да пазят законопроекта в петък, даже откакто позволиха той да бъде отритнат в Народното събрание, оповестява организацията.

Иракли Кобахидзе от „ Грузинска фантазия “ съобщи, че предложенията ще усилят прозрачността, ще разобличат критиците на авторитетната Грузинска православна черква и ще разобличат задграничните сили, които съгласно него оказват помощ на групи „ да прокарват ЛГБТИ агитация “ и да подлагат на критика изборната система на Грузия.

Законопроектът беше признат на първо четене по-рано тази седмица, откакто депутатите се скараха в залата поради него, а десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на Тбилиси.

„ Този закон не е законът, от който се нуждаем. Това е най-щастливият миг в живота ми. Ние спечелихме. Но ни следва още дълъг път на битка, с цел да станем член на Европейския съюз “, съобщи Ека Асатиани пред „ Ройтерс “ отвън Народното събрание в петък.

Както Европейски Съюз, който уточни, че предложенията са несъвместими с участието в блока, по този начин и Съединените щати също приветстваха решението за отпадане на законопроекта.

Запитан за приликите със личното си законодателство за „ задграничните сътрудници “, Кремъл съобщи, че не е взел участие в грузинския законопроект и отхвърли догатките, че той е въодушевен от Русия.

Депутатите от „ Грузинска фантазия “ споделят, че законопроектът се основава на Закона за регистрация на задграничните сътрудници на Съединени американски щати. Вашингтон отхвърли това съпоставяне. Същото съпоставяне употребява и партия „ Възраждане “ у нас, когато опита да прокара сходно законодателство в предходния 48-и Парламент на България. Както обаче „ Ройтерс “ отбелязва, американският закон обгръща най-вече лобисти, работещи непосредствено за задгранични държавни управления, а не медии и организации, които подлагат на критика властта, изборните правила, неравните права на ЛГБТИ общността и т.н.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР