В първия ден на астрономическата зима - прогноза за поскъпване

...
В първия ден на астрономическата зима - прогноза за поскъпване
Коментари Харесай

Пенсионери едва успяват да покрият сметките си за парно: Щем, не щем – няма да ядем


В първия ден на астрономическата зима - прогноза за повишаване на природния газ до съвсем 200 лв. за мегаватчас. Направи я изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златевав, в предаването " Тази заран " на bTV. Причината- динамичните цени на пазара на синьо гориво.

През август имаше фрапантен растеж от 60%, което прави близо 300 лева за мегаватчас. През септември цените продължиха нагоре - до 353 лева за мегават, а през октомври синьото гориво още веднъж поевтиня - до 233 лева
За ноември цените се сринаха с над 47% и доближиха стойности до 123 лв. за мегаватчас. Този месец пък природният газ коства 146 лв..
Какво значи това за сметките на семействата - описват Емил Кацаров и Румен Скрински.

Семейство Богоеви разчитат единствено на един нагревател, тъй като едвам съумяват да покрият сметките си за парно.

„ 250 лв. заплащам на месец, парно! Ние единствено един нагревател в хола употребяваме. Той на две не може да загрее. Само на три! ", споделя Дора Богоева, която е пенсионер.

Тя и брачният партньор ѝ не получават енергийни помощи. Омбудсманът Диана Ковачева разгласи, че е изпратила рекомендации до служебния министър председател това да се промени.

„ Проблемът е, че сега няма стратегия за обезщетения на битовите консуматори и топлофикациите, което значи, че хората изнасят на гърба си тежестта от повишението на природния газ, която се отразява върху топлинната сила “, разяснява публичният бранител.


Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " изясни за какво цените на газа вървят нагоре - една четвърт от синьото гориво, което ще употребяваме през януари, излиза много по-скъпо от газохранилището в Чирен.

„ За разлика от другите месеци, в януари е забележителен делът, който добиваме от Чирен. От май до октомври Булгаргаз е задължен да нагнетява газ - този газ тази година е на доста висока цена “, уточни Деница Златева.

Експертите са безапелационни, че в този момент газ има, само че хранилищата както у нас, по този начин и в други страни, са заредени още през лятото, само че скъпо поради огромното търсене тогава.

„ Цените стигаха над 300 лв. за мегават час и респективно сега се употребява точно този газ. Тогава прогнозите за зимата бяха доста по-мрачни в сравнение с това, което се случва сега “, сподели Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация.

Семейство Богоеви са подготвени да пестят повече от всеки път.

" Щем, не щем – няма да ядем, дето се вика един лаф. Щото на студено за възрастен човек...Нито да излезеш да се разходиш, и навънка ще бъде студено ", разяснява Георги Богоев.

Колко по-скъп ще е газът от януари - ще реши регулаторът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР