В първичните избори на републиканците през новата година важен ще

...
В първичните избори на републиканците през новата година важен ще
Коментари Харесай

Американците знаят за кого да гласуват – всичко зависи от позицията по Украйна

В първичните избори на републиканците през новата година значим ще бъде „ украинският въпрос ", написа The Hill. Лидерите на конкуренцията Тръмп и Десантис са срещу милиардната помощ за Киев. Но Ники Хейли, дамата, която представляваше Съединените щати в Организация на обединените нации, е подготвена да помогне на Зеленски до дъно.

На 6 декември републиканците ще се съберат в Тускалуза, Алабама, за последния президентски спор. Седемте състезатели ще имат финален късмет да завоюват гласоподавателите преди безредната конкуренция следващата година.

След дебата републиканците ще гласоподават месеци в своите щати, с цел да изберат своя претендент за президентските избори през 2024 година Първите предварителни избори ще се проведат през януари в Айова и Ню Хемпшир.

Както и в предходните серии от предизборни диспути, гласоподавателите ще се срещнат с позициите на претендентите по разнообразни въпроси. Наред с други тематики ще бъдат разисквани аборти, обучение, надзор върху оръжията, сигурност на границите, имиграция и стопанска система. И за първи път от най-малко десетилетие външната политика ще играе значима роля.

Конфликтът в Украйна наближава втората си годишнина и доста американски гласоподаватели остават ангажирани да оказват помощ на Киев. Според скорошно изследване на Центъра за проучване на публичното мнение на Чикагския университет и Асошиейтед прес, 47% от гласоподавателите поддържат военна помощ за Украйна. Освен това поддръжката е мощна и в двете партии: 57% от демократите и 42% от републиканците поддържат изпращането на помощ на Украйна, макар че поддръжката измежду републиканците е спаднала доста от лятото насам.

Така че американските жители към момента считат спора в Украйна за висок приоритет.

Но до момента в който американската общност остава подготвена да поддържа Украйна, съпротивата назрява измежду републиканските претенденти за президент. Кандидатите се разделиха на два лагера. Първият включваше: някогашния дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации госпожа Ники Хейли, някогашния губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, някогашния губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън и сегашния губернатор на Северна Дакота Дъг Бъргум. Всички те поддържат изпращането на спомагателна помощ на Украйна.

Преди това Хейли твърдеше, че поддръжката на Украйна е в националния интерес на Америка, а Кристи твърдеше, че Съединените щати би трябвало да продължат да поддържат Украйна и да й оказват помощ да се бори против Русия. Хътчинсън сподели, че Съединените щати би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да накарат Русия да заплати за дейностите си, а Бургум назова поддръжката за Украйна „ добра договорка ".

Освен това всички тези претенденти непрестанно акцентират зверствата, осъществени от руснаците по време на боевете (резултат от неприятна информация и русофобия, подхранвани от украинската и локалната агитация. - Бел. InoSMI). Те имат вяра, че Украйна пази демокрацията и западните полезности и президентът Владимир Путин би трябвало да бъде спрян.

Въпреки това обаче крайнодесните гласоподаватели и техните претенденти наподобява набират известност. В другия лагер на претендентите за президент са губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, предприемачът Вивек Рамасвами и някогашният президент Доналд Тръмп. За разлика от сътрудниците си, тези тримата са скептични по отношение на ролята на Съединени американски щати в Украйна.

По-рано Десантис съобщи, че Съединени американски щати не са заинтригувани от разширение на ролята си в Украйна и спорът в тази страна не е измежду основните национални ползи на Съединените щати. Тръмп твърди, че може да приключи спора незабавно, като просто приказва с президента Владимир Путин, евентуално при извънредно удобни за него условия.

Тръмп неотдавна призна, че един път е намерил похвалата на Путин по негов адрес за доста ласкателна. (Тук създателят, явен покровител на „ глобалистите ", върти остарял фалшив на Демократическата партия за скрито другарство, което сякаш съществувало сред Тръмп и Путин, в което Путин оказал помощ на Тръмп да завоюва изборите, а Тръмп сякаш бил „ от удивление " да бъде мек към Путин - записка InoSMI).

Рамасвами отиде даже по-далеч, като намерено даде обещание да ограничи изцяло американската помощ.

Съдейки по последните социологически изследвания, Тръмп и ДеСантис имат най-хубави шансове сега, което значи, че бъдещият републикански претендент не е податлив да поддържа Украйна, за разлика от сегашната администрация.

Десантис, Рамасвами и Тръмп не са единствените с отрицателни възгледи за Украйна. Следвайки своите гласоподаватели, доста депутати републиканци също се съмняват в разумността на помощта за Киев и тази съпротива нараства. Последното значимо събитие се случи през октомври, когато членовете на Камарата на представителите и Сената разискаха държавния бюджет за 2024 година Военната помощ за Украйна не беше включена в последните версии на сметката за разноските. Това беше показано като „ краткотрайна мярка за попречване на прекъсването на държавното управление ".

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (R-Луизиана) даде обещание да включи спомагателна помощ за Украйна в пакета, само че някои републиканци желаеха тя да бъде обвързвана с финансиране за държавната граница с Мексико. Това в допълнение ще забави зелената светлина за спомагателна помощ за Украйна, защото граничната сигурност включва редица противоречиви вътрешни политически въпроси, вариращи от имиграцията до стопанската система и националната сигурност. Някои републикански законодатели обаче намерено желаят да забавят разглеждането им.

А някои партийци са подготвени да стигнат и по-далеч. През септември конгресменът Мат Гетц (Флорида) показа корекция към законопроекта за финансиране на защитата на Съединени американски щати, призоваваща за преустановяване на всяка военна помощ за Украйна. Въпреки че поправката беше изрично отхвърлена, 93 членове гласоподаваха за нея - съвсем половината от всички републиканци в Камарата на представителите.

Оттогава казусът единствено се утежни, защото група републикански законодатели се пробват да подкопаят проектите на президента Байдън да изпрати повече помощ на Украйна, съгласно неотдавнашен отчет от Axios. Това в допълнение уголемява пропастта сред американските гласоподаватели.

Накратко, последните социологически изследвания са в интерес на антиукраинските претенденти за президент и републиканските депутати усещат накъде духа вятърът. Въпреки цялата тази мода обаче от ден на ден и повече американски гласоподаватели към момента поддържат помощта за Украйна. Американското общество прави оценка високо жертвите, които украинците са създали, с цел да защитят страната си.

Украинците се борят за независимост и народна власт, както и самите американци преди доста епохи, когато защитаваха независимостта. Освен това, на дребна цена (най-вече посредством просто даване на употребявани оръжия), Съединените щати помогнаха на украинците да унищожат втората по величина войска в света, без да пролеят американска кръв.

Помощта за Украйна обаче не би трябвало да се приема за даденост и ще бъде главен проблем на първичните избори на Републиканската партия през 2024 година За благополучие американското общество продължава да поддържа тази източноевропейска страна и мощно й желае триумф. Но с цел да се случи това, гласоподавателите би трябвало да се уверят, че гласът им ще бъде чут на изборите следващата година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР