В парламентарната република партиите в НС са призвани да излъчат

...
В парламентарната република партиите в НС са призвани да излъчат
Коментари Харесай

Радев: През март предсрочни избори, ако всички мандати са неуспешни

В парламентарната република партиите в Народно събрание са призвани да излъчат болшинство за сформиране на постоянно работещо ръководство. Както знаем, тук няма дребни и огромни партии, тъй като отговорността е обща. От последните избори хората не гласоподаваха доверие на нито една политическа мощ сама да ръководи, в противен случай - Народното събрание е фрагментиран и това прави напъните за лъчение на болшинство един сложен, само че не неосъществим развой.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на " Демократична България ", с които организира съвещания за сформиране на държавно управление, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Пред Народното събрание стоят и доста други значими задания - по ПВУ, по неотложни закони, по попълването на органи, които работят с членове с изминал мандат.

Следя със угриженост това, което се случва в последните дни в Народно събрание, и ми се коства, че не това чакат българските жители. И Това, което чакаме всички - консолидация за сполучлива формула на ръководство, отива в друга посока - на повишаване на борбата, на опълчване и начертаване на нови разграничителни линии, сподели още Радев.

Крайно сериозен съм към вашите апели да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим, добави президентът.

" В създалата се обстановка държавното управление може да бъде формирано мъчно. Аритметиката демонстрира, че трябват не по-малко три партии. За да бъде устойчиво би трябвало структура и цели. Ясно е, че българската система върви към накъсване. Ключът ще бъде разговорът и търсене на форми за съдействие, само че е доста значимо това да не е безпринципно ".

Това сподели съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов по време на консултациите за сформиране на държавно управление с президента Румен Радев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Иванов уточни, че измежду техните съществени цели са правосъдната промяна и рационален стопански курс. “Ние не сме измежду мандатоносителите, опиваме се да бъдем градивни. Измененията в ИК, които бяха обявени, демонстрираха, че не са извлечени уроците. Всички би трябвало да се успокоим и да си напомним какъв е дневният ред ”, сподели още той.

Позицията на Демократична България по тематиката с оръжията за Украйна е била политическата власт да получи поддръжка от Народно събрание и да реши какво може да се даде. “Конфликтът е част от дълготрайна политика на Путин по реконструиране. ”, уточни той. “Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност е доста значима ”, добави Иванов.

Солидарността е извънредно значима, тя е стожер на единственото в Алианса и на неговите качества да реагира при рецесии. В продължение на месеци проповядвахте тезата, че модернизацията на армията би трябвало да се обвърже с предлаганите на българско въоръжение на Украйна, с цел да получим друго, НАТОвско. Какво стана, и какво получиха сходни страни в този смисъл, попита Радев.

Тук сме за съвещания за държавно управление, само че ще обсъдим и този въпрос, отговори Христо Иванов. Никога не сме казвали, че първо даваме, след това получаваме оръжия. Лошото е, че поредност от държавни управления отхвърлиха да са дейни, по тази причина Народно събрание трябваше да вземе решение. То дава инструментариум изпълнителната власт да бъде по-активна. И съм задоволен от това решение, министърът на защитата сподели, че не може да дадем самолети. Искам аз да попитам, - щом такова решение ще ни вкара във война, както твърдите, - не считате ли, че такава информация трябваше да бъде основа за свикването на КСНС, на който да ни запознаете с всичко това, попита Иванов. Много други страни предоставиха военна помощ, и явно не са във война.

Още през февруари превантивно свиках КСНС по тези въпроси, отвърна Радев. Пет часа тук се убеждавахме, че би трябвало да се форсира модернизацията на въоръжение ни сили, направил съм 4 КСНС по тези въпроси, резултатите всякога са явни. Модернизацията не търпи аматьорски процеси, тя изисква гаранции, а не лозунги. Изисква професионализъм, а не празнословие, добави Радев. Въоръжените сили са извънредно комплициран механизъм, имат свързани детайли и подсистеми. С един месец това не може и няма по какъв начин това да стане, добави президентът. Вие 8 месеца управлявахте в изискванията на рецесия и война. Какво направи вашето държавно управление за тази рационализация. Сега се упреква служебното държавно управление, възмути се Радев.

Министерството на защитата би трябвало да приготви и внесе съответните планове, а това не беше направено задоволително добре. Забавянето е многогодишно, разяснява Иванов. Именно ние настоявахме в съдружното съглашение да се заложат разноски за защита от най-малко 3%. Искате да оспорите наши тези, които не сме имали, нито за зенитните ракети С-300 и бойните самолети. МО би трябвало да реши какво може да се даде. Учуден съм малко от този диалог господин президент, тъй като мисля, че сме съидейници във връзка с модернизацията на армията, добави съпредседателят на " Демократична България ". Не сме атакували управлението на МО. Излишно е да се демонстрира тази свръхчувствителност във връзка с управлението на МО, ние с него работим добре. Путин има интерес от една разединена Европа, с цел да постанова волята си. След 24 февруари колкото и късно да е, ние би трябвало да застанем на страната на Украйна и да не плашим хората, добави Иванов.

Понеже има апел от разнообразни кръгове да връчвам незабавно мандатите: интересува ни всички това. След изборите ни управляват две съществени цели: първата - да се направи оптималното, с цел да има постоянно държавно управление, да има разговор, и партиите да се отдалечат от нападателната предизборна изразителност. Втората значима цел е по този начин да се разположан консултациите във времето по този начин, че в случай че имаме неуспех и не се сформира държавно управление, предварителните избори да не са в най-тежкия интервал: януари и февруари. А това изисква безспорно закъснение.

Аз нося тази отговорност, сподели президентът.

Няма да насроча избори януари и февруари. Можем единствено да си представим това до какво ще докара, а рискът да има още по-малка изборна актимвност, е действителен.

Така че третият мандат ще бъде връчен след нова година, с цел да има избори през месец март.

Ако всички партии излязат и кажат, че незабавно желаят мандати и са подготвени за предизборна акция през декември, Коледа, празници, - и да идем на избори в най-тежките условия, ще се съобразя. Веднага давам един след различен мандатите, уповавам се да не се стига до трети мандат, сподели още Радев
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР