В отговор на руските оплаквания от разполагането на съюзнически войски

...
В отговор на руските оплаквания от разполагането на съюзнически войски
Коментари Харесай

НАТО и САЩ плашат Русия с писмо, но протягат и ръка

В отговор на съветските недоволства от разполагането на съюзнически войски все по-близо до границите на страната, в писмения си отговор до Москва Вашингтон твърди, че наличието на сили на Съединени американски щати и НАТО в Източна Европа е " лимитирано, съразмерно и в сходство с уговорките ", поети в границите на Съвета НАТО-Русия. Това заяви испанският вестник " El Pais ", базирайки се на изпратените от Вашингтон и Брюксел писмени отговори до Москва по отношение на изразените опасения по въпросите на сигурността.

На 26 януари 2022 година Съединени американски щати и НАТО предадоха своите писмени отговори на съветския план за двустранен контракт по отношение на гаранциите по сигурността. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че съгласно него американският документ " скоро ще изтече " в медиите и наличието му ще стане притежание " на необятната общност ".

Според обявата в " El Pais ", Съединени американски щати настояват, че са се въздържали от разполагането на " обилни спомагателни бойни сили или нуклеарни оръжия ", както са дали обещание, и че американските войски в този момент са една четвърт от тези в края на Студената война. В писмото обаче се предизвестява, че по-нататъшно увеличение на позициите на съветските сили или експанзия против Украйна " ще принуди Съединени американски щати и техните съдружници да засилят " отбранителното си разположение в Източна Европа.

НАТО също съчетава протегната ръка с предизвестие. От една страна, тя предлага на Москва цялостно възобновяване на връзките посредством отваряне на съответните посолства, затворени през октомври предходната година, и твърди, че " НАТО не търси борба ", само че прибавя, че не може да прави взаимни отстъпки с правилата, на които се основава евроатлантическата сигурност, в това число член 5 от Вашингтонския контракт, съгласно който " нахлуване против един съдружник ще се смята за нахлуване против всички ".

" Ще предприемем всички нужни ограничения, с цел да защитим и предпазим нашите съдружници, и няма да компрометираме способността си да го създадем ", се споделя в предизвестието.

Подобно на отговора на Съединени американски щати, отговорът на НАТО предлага серия от ограничения за създаване на доверие, в това число предлагането на Русия за основаване на гражданска гореща линия за незабавни контакти, както и пълноценно потребление на военните канали за връзка за поощряване на предвидимостта и прозрачността и понижаване на рисковете. Докато документът на Вашингтон упреква Русия, че организира огромни военни учения без предизвестие, НАТО предлага да се понижи прагът на силите, над който би трябвало да се уведомява за ученията.

Северноатлантическият алианс предлага също по този начин съвещания за попречване на произшествия във въздуха и в морето, до момента в който Вашингтон осъжда рисковите маневри на съветски изтребители над съюзнически кораби в интернационалните води или нарушаването на свободата на мореплаване в Черно море или Азовско море, североизточно от Крим.

НАТО приканва Русия да възобнови осъществяването на Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), като се причисли още веднъж към консултативната група и даде подробна информация за своите войски, както се изисква от контракта.

Притесненията на НАТО не се лимитират единствено до стандартната война. Алиансът предлага на Москва да " предизвиква свободното, отворено, спокойно и несъмнено киберпространство " посредством съвещания за " понижаване на заканите в киберпространството ", посредством вдишване на интернационалните правни отговорности и доброволни протоколи за отговорно държание в киберпространството, " както и посредством възпиране на всички страни от злонамерени кибердействия ". Това не е риторично искане: в разгара на ескалиращото военно напрежение Украйна стана жертва на хакерски атаки, които се приписват на Русия.

НАТО предлага също по този начин да се съветва с Москва за понижаване на заканите за галактическите системи посредством поощряване на отговорно държание в космоса. По-специално, тя приканва Русия да се въздържа от проби за заличаване на спътници в космоса, " които основават огромно количество галактически боклуци ". Тези въпроси ще бъдат прегледани на поредност от тематични срещи, откакто Съветът НАТО-Русия се събра на 12 януари за първи път от съвсем две години.

Предпазливост или скептицизъм

Съдейки по тона, Северноатлантическият алианс подхожда към договарянията с Русия с огромна нерешителност, в случай че не и с скептицизъм, разяснява изданието. " В продължение на повече от 30 години НАТО работи за създаване на партньорство с Русия ", написа в документа. НАТО твърди, че освен е подала ръка в края на Студената война, само че е подписала и Акта НАТО-Русия и е основала двустранния съвет. " Никой различен сътрудник не е получил сходна връзка или сходна институционална рамка ", акцентират от НАТО. " В резултат на това Русия наруши доверието, което е в основата на нашето съдействие, и сложи под въпрос главните правила на евроатлантическата архитектура за сигурност ", се споделя в документа.

" Продължаваме да се стремим към градивни връзки с Русия, когато нейните дейности вършат това допустимо ", се споделя още в писмото на Алианса. " Насърчаваме Русия да се включи в градивен разговор по въпроси, които вълнуват членовете в границите на Съвета НАТО-Русия, с цел да се реализиран осезаеми резултати. " Но предизвестява, че " ограничението на съветското военно разполагане в Украйна и към нея ще бъде от значително значение за постигането на значителен прогрес " в бъдещите договаряния.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР