В отговор на антитурските санкции на Вашингтон Анкара обмисля да

...
В отговор на антитурските санкции на Вашингтон Анкара обмисля да
Коментари Харесай

Руски вестник: Анкара може да ограничи военното присъствие на САЩ в Турция

В отговор на антитурските наказания на Вашингтон Анкара обмисля да понижи американското наличие в Югоизточна Турция. Това обявиха за "Известия " депутати от турския парламент, написа съветският вестник.

В понеделник Съединени американски щати оповестиха наказания, целящи да санкционират Турция за военната ѝ интервенция против сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа. Анкара е разярена от държанието на американците и приготвя ответни ограничения, показва пред "Известия " турският народен представител Йозтюрк Йълмаз. Според негови сътрудници Турция планува по-специално стопански и политически стъпки, в това число да редуцира военния личен състав на Съединени американски щати в базата в Инджирлик.

Анкара не би желала да утежнява още повече връзките си със Съединени американски щати, само че се тормози от известна неизясненост в позициите, акцентира Йълмаз. Те биха могли да се очертаят по-добре при плануваното за ноември посещаване на турския президент в Съединени американски щати, само че Реджеп Ердоган съобщи, че то е под въпрос. А в същото време удостовери непланираната си аудиенция в Русия - съгласно представителя на Кремъл Дмитрий Песков до края на октомври се чака Ердоган да беседва в Сочи с Владимир Путин. Междувременно налива масло в огъня известието на "Ню Йорк таймс ", че съгласно източници в американската администрация Вашингтон се кани да изтегли 50 термоядрени бомби от базата в Инджирлик, написа вестникът.

Анкара убеждава Съединени американски щати да не изтеглят нуклеарните оръжия, тъй като вижда в тях една от гаранциите за сигурността си, с оглед че сходни заряди имат други играчи от района - Израел, Пакистан, а в най-близка вероятност Иран и Саудитска Арабия. Инджирлик се намира единствено на 130 км от турско-сирийската граница и едвам на 400 км от Рас ал Айн и Манбидж, където се развива турската интервенция "Извор на мира ", се споделя в публикацията. Анкара и преди е ограничавала активността на непознати военни бази в отговор на недружелюбни стъпки, напомня политологът Юрий Мавашев. През 2017 година да вземем за пример Германия не позволи на Реджеп Ердоган да води пропагандна акция във федералната република и Турция забрани на депутати от Бундестага да посещават немските военни в Инджирлик.

В случая с американците нещата може да се разминат с нещо сходно, счита специалистът. Ако Вашингтон си прибере нуклеарните оръжия, Турция ще изгуби един лост за влияние - нещо извънредно неизгодно за нея. Анкара има доста други способи да отвърне на глобите, да вземем за пример да ограничи прекосяването на американски кораби през Босфора и Дарданелите, прибавя той. Източници от НАТО твърдят пред "Известия ", че алиансът към този момент не възнамерява да постанова общо оръжейно ембарго върху Турция, при все това няколко страни членки към този момент взеха такива ограничения.

Влошените връзки сред Съединени американски щати и Турция няма да доведат съгласно тях до изключване на Анкара от пакта. Експерти на съветското издание допълват, че възможното излизане от блока би коствало прекомерно скъпо на турската хазна, така че към този момент не стои на дневен ред. В момента Близкият изток е заставен да взаимодейства с държавното управление на Сирия. Това е главният сигнал, който се пробва да насочи Русия на фона на турската интервенция "Извор на мира ", написа "Независимая газета ".

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи през вчерашния ден, че Анкара също би трябвало да влезе в практическо взаимоотношение със сирийската войска, както към този момент направиха кюрдите в Сирия, показва всекидневникът. Военните дейности на Анкара я сложиха в мъчно състояние, защото не бяха напълно утвърдени от най-близките ѝ сътрудници. Специалният съветски делегат за Сирия Александър Лаврентиев назова турската интервенция "неприемлива ", а през вчерашния ден в Турция дойде и делегация от Съединени американски щати, с цел да убеди Анкара, че интервенцията е нецелесъобразна, припомня вестникът. Според него Москва прави опити да трансферира мостове сред Анкара и Дамаск " и може би е повдигнала въпроса за възобновяване на дипломатическите връзки сред Сирия, Саудитска Арабия и ОАЕ по време на скорошната аудиенция на Владимир Путин в района. Арабската лига заяви, че ще обмисли да върне на Сирия участието в организацията. За близкоизточните страни обаче е значимо в Сирия да стартира политическо споразумяване. А в експертните среди се счита, че турската интервенция цели да отнеме на кюрдите правото да вземат участие в политическия развой, отбелязва "Независимая газета ".

Турската интервенция укрепи позициите на Русия, декларират специалисти. "Сделката на най-вече кюрдските Сирийски демократични сили с Дамаск ще подсигури на Башар Асад основата за надмощие над Северна Сирия, щом настъплението на Турция забуксува или бъде спряно - споделя пред вестника Самуел Рамани, докторант в Оксфордския университет. - Турция се спря, изправена пред нежелан избор: да се бие със сирийското държавно управление, което няма да стори поради риска от борба с Русия, или в последна сметка да приключи настъплението си. Това може да остави у вътрешната публика на Ердоган усещането, че той отстъпва пред междунардния напън. " Според специалиста Асад скоро ще може да реализира съществени триумфи и да ускори въздействието на Русия, прибавя "Независимая газета ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР