В Отделението по диабет на СБАЛДБ Проф. Иван Митев“ има

...
В Отделението по диабет на СБАЛДБ Проф. Иван Митев“ има
Коментари Харесай

Д-р Здравков: За две години заплатите на сестрите в Педиатрията са увеличени с 97%

В Отделението по диабет на СБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “ има единствено един свободен щат – за лекарски помощник, а в цялата Клиника по ендокринология щатовете са заети. Това сподели шефът на лечебното заведение доктор Благомир Здравков пред Българска национална телевизия във връзка обвиняванията за дефицит на личен състав в болничното заведение.

По отношение на ниските заплати на сестрите в Отделението по диабет той съобщи, че преди да стане шеф междинните сестрински заплати в болничното заведение са били 1184 лева, а в отделението – 1149 лева „ В момента нарастването на заплатите на тези сестри е над 97%. Средната заплата за последния месец е 2274 лева Това е брутната заплата с всичко – изключителни наряди, нощен труд, съществена заплата. Увеличението на заплатите на лекарите е по-малко – близо 60%. Откакто съм станал шеф, в болничното заведение има повече експерти по детска ендокринология, тъй че това, с което се спекулира, че децата ще останат без лекуване, изрично не е правилно “, сподели доктор Здравков.

Той беше в телевизионното студио във връзка, страдащи от диабет, поради освобождението на доцент Радка Савова, шеф на Отделението по диабет в Клиниката по детска ендокринология и болести в Детската болница. Те излязоха с разнообразни обвинявания, в това число към управлението на болничното заведение, и изпратиха писмо до всички институции, в което упорстват за отговори за унизителното, по думите им, освобождение на доцент Савова.

„ Миналият понеделник сестрите от Клиниката по ендокринология пожелаха една незабавна среща с мен, с цел да изложат проблемите, пред които са изправени. Те обрисуваха много съществени проблеми в Клиниката под управлението на доцент Савова. Това, за което те приказват, е едно редовно неуважително отношение към тях от страна на доцент Савова и липсва какъвто и да е ред, заради което сестрите основателно се тормозят, че някое от децата може да остане без съответна терапия поради непрекъснатите назначения в Клиниката. Това споделят сестрите. Най-тревожното за мен беше, че те настояват, че доцент Савова ги кара да дозират инсулина по отношение на равнищата на кръвната захар. Дори минимална неточност в дозирането може да докара детето до хипогликемия, което директно да заплаши живота му. Говорих с доцент Савова и по-проблемното е, че тя удостовери изказванието и даже настоя това да става по този начин. Това е напълно лекарска активност. Има интернационално открити логаритми. Дозирането на инсулина постоянно би трябвало да се прави от доктор.  Аз съм признателен на тези сестри, че те са устояли на натиска и бързо сигнализираха, тъй като в случай че това се случи, е нарушаване “, описа доктор Здравков.

„ Сестрите изрично обявиха, че отхвърлят да работят при тези условия с доцент Савова и бяха подготвени да изоставен. Аз бях изправен пред алтернативата да бъдат затворени две отделения – Отделението по диабет и Отделението по ендокринология, и децата от 10 области в страната да останат без такава грижа. Другият вид беше да освободя доцент Савова, която е на 68 години, с упражнено право на пенсия и беше заявила, че от 1 януари ще напусне. Поне 5 пъти персонално аз съм уговарял доцент Савова да остане на работата, тъй като откогато съм влезнал като шеф в болничното заведение, тя постоянно е в подготвеност да напусне. Тя е първокласен експерт, макар тези личностови особености. Предложих й а “, сподели още той.

Пред Българска национална телевизия доцент Радка Савова не сподели дали счита да подпише консултантският контракт, съобщи, че не оспорва, че е освободена три месеца преди приключването на контракта й, само че оспорва метода, по който е освободена.

„ Освободена съм по средата на работния ден, без предупреждение, без прелиминарен устен контакт, с ултиматум да освободя кабинета до един час, което на практика беше невероятно, защото имах административна работа и в Деканата и със запечатан кабинет. Говоря единствено за морално-етични проблеми в болничното заведение, в която се кадрува от зам.-икономическият шеф, а не от доктор Здравков. С него постоянно сме били в доста положителни връзки. Проблемът със сестрите е голям. Никога не съм имала проблеми с непрекъснатите сестри в Отделението. Те бяха подготвени диабетни сестри, само че от тях не остана нито една. От 10 години е сагата със сестрите от прилежащото поделение. Те не желаят да работят в Отделението по диабет, защото там е мъчно. Съвременната идея за лекуване на диабет е, че родителите би трябвало да се учат да сменят инсулиновата доза във всеки един миг, според от съответните условия. Не може една необразована циганка да я учим сама да взима решение да сменя дозите на инсулина, а една здравна сестра с висше обучение да не може да вземе такова решение и измежду нощите да вика дежурните лекари за помощ. Единственото, от което съм афектирана, е към момента запечатания ми кабинет “, сподели тя.

„ Никаква заплаха няма децата да останат без лекуване. След мен е доцент Аршинкова, след мен са и редица младежи, които към този момент взеха компетентност по детска ендокринология. Проблем откъм лекари не съществува, само че казусът откъм сестри е голям “, добави тя.

Д-р Здравков посочи, че заповедта за освобождение е връчена на доцент Савова от зам.-икономическият шеф, тъй като целия ден тогава той е бил на анестезии в Очната клиника на „ Александровска “ болница по междуболничен контракт. „ В болничното заведение решенията ги взимам аз “, изрично съобщи той.

Директорът на СБАЛДБ съобщи още, че кабинетът на доцент Савова е бил запечатан, тъй като предходен доктор, който се е пенсионирал, просто си е тръгнал в деня, в който му е бил преустановен контракта, без да съобщи и един документ на сътрудниците си от Клиниката. „ След това ни бяха нужни две седмици, с цел да създадем инвентаризация и списък на документите, с цел да съберем всичко и новия шеф да си поеме функционалностите. В случая самата доцент Савова удостоверява, че има база данни на наши пациенти, а болничното заведение е админ на персонални данни. В персонален диалог съм й споделил, че когато и да е, по което желае, тя ще влезе в кабинета си с комисия, с цел да се протоколира и всичко, което смята, че би трябвало да си вземе, ще си го вземе “, изясни още шефът на столичната Педиатрия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР