В остър спор заради строежа на Дунав мост“ 2 влязоха

...
В остър спор заради строежа на Дунав мост“ 2 влязоха
Коментари Харесай

ГЕРБ захапа БСП заради Дунав мост 2

В изострен спор поради градежа на „ Дунав мост “ 2 влязоха ГЕРБ и Българска социалистическа партия в Народното събрание. В декларация от парламентарната естрада ръководещите упрекнаха опозицията за решението на Международният трибунал в Париж, който осъди България да заплати в допълнение още 24 483 934 лева на строителя на строителя на оборудването FCC Construccion. Според ГЕРБ повода за това е декларираната рекламация за погашение на допълнителни близо 10 млн. евро, защото съгласно компанията страната се е забавила да обезпечи учредяването на концесия за рандеман на инертни материали, които да послужат за построяването на диги на прилежащата инфраструктура на „ Дунав мост “ 2.

„ Нито по българското законодателство, нито по контракта страната има сходен ангажимент. Въпреки това обаче, в свое писмо до шефа на компанията от 5 август 2014 година, вицепремиерът на държавното управление „ Орешарски “ - Даниела Бобева, вероятно не от свое име, признава претенцията към българската страна в размер на 10 млн. евро “, означи депутатът Александър Ненков от трибуната.

Според него тогавашното държавно управление „ безусловно необяснимо “ е признало дълга, а в решението си арбитражният съд се базира точно на това писмо. „ Вчера Министерският съвет гласоподава следващите пари, с които плащаме следващата сметка, завещана ни от Българска социалистическа партия. Това е следващият типичен образец за ръководството на Българска социалистическа партия през годините – постоянно някой различен да заплаща сметката “, счита Ненков.

„ Защо откакто е бил приет този дълг, не е заплатен от държавното управление на Орешарски, а е оставен за идващите държавни управления? Защо 7 години след последния кабинет на Българска социалистическа партия, страната към момента заплаща милиони левове, а те не стопират да настояват, че могат да ръководят по-добре от нас? Оставям отговорите на вас “, сподели още депутатът.

Отговорът на опозицията не закъсня. „ За следващ път ставаме очевидци на това по какъв начин настоящето ръководство, в лицето на ГЕРБ, е на ниска цена на брашното и скъпо на триците. За следващ път виждаме по какъв начин се леят крокодилски сълзи за 20 млн. лв. по арбитражно дело, изгубено от България и се не помнят 600 млн. евро, изгубени от страната ни, поради недълновидното решение на ГЕРБ да приключи АЕЦ „ Белене “, контраатакува Таско Ерменков от левицата.

Изказването му провокира бурни реакции измежду депутатите на ръководещите, което наложи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева да вкара ред.

„ Възпитанието изисква да се чуваме, както ние напълно умерено изслушахме вашите неистини “, продължи Ерменков. Той дефинира изтичащата към този момент календарна година като „ следващата изгубена година за България поради ръководството на ГЕРБ “.

„ Единственото нещо, което може да вършиме е, да ровите в предишното и да търсите в него опрощение за сегашните си неточности и за това, че сте некадърни да управлявате страната “, счита той.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР