В официално становище до МОН от Националната мрежа за децата

...
В официално становище до МОН от Националната мрежа за децата
Коментари Харесай

Специалист по съня: Учебните часове от 7.30 ч. са лоша идея! | Младите хора имат нужда от повече сън

В публично мнение до МОН от Националната мрежа за децата (НМД) възразяват против изместването на началото на утринните образователни занятия от 07.30 часа сутринта.

" Нямаме явен отговор за какво министерството прави това. Досега в наредбата фигурираше, че часовете да стартират не по-рано от 08.00 часа, по изключение от 07.30. Сега това, което се промени е, че те стартират не по-рано от 07.30, което обаче прави седем и половина не изключение, не го прави и предписание. Защо тогава министерството толкоз дължи да промени тази разпоредба? Министерството споделя, че това е опция. Обяснението е, че това се дължи най-вероятно на към момента огромния брой учебни заведения на две смени. Но това е проблем на общинските политики и доста някогашен ангажимент, към момента несбъднат – всички учебни заведения да преминат на едносменен режим ", съобщи пред БНР Пламена Николова от НМД.
Единственото допустимо решение е процесите по прекосяване към едносменен режим в най-големите общини и учебни заведения да бъдат ускорени, счита тя.

В към 250 учебни заведения в страната са останали на двусменен режим, само че това най-вероятно са най-големите учебни заведения – с над 1000 възпитаници. Това надлежно значи, че огромен % от децата са наранени, разяснява Николова. Според нея " няма потребно решение от страна на родителите ", тъй като поради двусменния режим децата нямат доста свободно време.

" Сънят в учебна възраст е от фундаментално значение за образователния развой и това да се неглижира е, меко казано, неуместно. "

Тази позиция изрази в изявление за БНР доктор Петър Чипев, експерт по медицина на съня.

" Това значи непосредствено недоспиване и унесеност. Особено за хората в тийнейджърска възраст. Изглежда се недоглежда, че по-младите хора имат потребност от повече сън ", безапелационен е той.
Специалистът уточни, че за младежите е значимо да спят 9-10 часа, а за по-малките деца е наложително сънят да е 10 часа.

Предвид обществения живот на младежите, е невероятно те да лягат в 22.00 часа. При тях има и забавена фаза на заспиване, очерта физиологични особености на казуса доктор Чипев. По думите му, даже да сложим един младеж да спи в 22.00 часа, той няма да заспи в околните час - час и половина.

Петър Чипев дефинира като " неприятна концепция на ръководещите да изместят часовете в 7.30 " и даде образец - в някои щати в Съединени американски щати образованието стартира в 08.30, даже в 09.00 часа.

При децата недоспиването рядко може да докара до нещо по-сериозно от унесеност и пропуснати занятия. Сънливостта осакатява значително младежите в обществен проект, само че не въздейства в такава степен, както при възрастните може да повлияе върху разнообразни физиологични процеси, уточни още експертът по медицина на съня.

Д-р Чипев означи и това, че с цел да е едно дете на учебно заведение в 07.30, това автоматизирано значи и по-ранно ставане на родителите.

" Това е проблем за всички нас и то голям! "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР