Съюзът на българските журналисти отбеляза със специални събития във Варна

...
Съюзът на българските журналисти отбеляза със специални събития във Варна
Коментари Харесай

СБЖ чества три кръгли годишнини във Варна | Виолета Тончева получи голямата награда „Златен тризъбец“

Съюзът на българските публицисти означи със специфични събития във Варна три кръгли годишнини - 180 години периодически щемпел в България, 100 години Варненска журналистическа организация и 100 години варненски „ Вестник на вестниците “.

В словото си на тържествената гала в Радио Варна ръководителят на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова приказва за непреходната задача на публицистиката в отбрана на свободата на словото и истината. Откроявайки приноса на варненската публицистика, тя връчи огромната премия „ Златният тризъбец “ на Виолета Тончева - дълготраен публицист, преводач на художествена и научно-популярна литература от немски език, създател на книги, измежду които „ Книга за Радио Варна. Традицията е съвременна “, „ Пристрастно. Театърът на Варна “ и „ Пристрастно. Операта на Варна “, както и на многочислени изявления в региона на медиите, литературата, театралните изкуства и архитектурата, сега пиар на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

Наградата – бронзова статуетка, дело на скулптора Пламен Братанов, съпроводена с грамота, е учредена през 1999 година и се дава един път на няколко години за високи достижения в журналистическото творчество, като отличеният се дефинира от общо заседание на организацията, уточни доцент доктор Георги Калагларски – член на Управителния съвет на Съюз на българските журналисти и ръководител на Съюз на българските журналисти - Варна.

С почетна значка „ Златно перо “ на Съюз на българските журналисти за дейна журналистическа активност бяха удостоени публицистите Владимир Константинов, Димитрина Енева, Румяна Попова и шефът на РТВЦ Варна Мариета Бобева.

Присъстваха кметът на Варна Благомир Коцев, ръководителят на непрекъснатата комисия „ Култура и духовно развиване “ при Община Варна Димитър Чутурков, представители на Управителния съвет и журналистическата колегия от цялата страна, на академичната и културната общност в града. Благомир Коцев насочи поздравления за празника с пожеланието към публицистите да продължат да отразяват с професионализъм и отговорност обществено-политическите процеси.

Бяха поднесени приветствия и от доктор Джеймс Канг от Южна Корея, проф. доктор Радостина Вълканова - декан на Журналистическия факултет при СУ „ Свети Климент Охридски “, проф. доктор Петър Христов - ректор на ВСУ „ Черноризец Храбър “ и други институции.

Акцент в юбилейната стратегия са двете изложения, експонирани в Република България „ Пенчо Славейков “ и до Слънчевия часовник в Морската градина, които с архивни документи и фотоси наблюдават зараждането и развиването на публицистиката в България. Особен интерес провокира истинският химн, написан за основаването на Съюз на българските журналисти, който ще бъде съживен в актуален аранжимент и осъществяване, даде обещание ръководителят на Съюз на българските журналисти.

Във фокуса на вниманието стоеше също Международният дом на публицистите край Варна с новите планове за развиване на културното средище посредством партньорства с журналистически организации от целия свят. В парка на Дома бяха засадени, със съдействието на Държавно горско стопанство, разнообразни дървесни типове и шубраци.

Тройният журналистически празник е документиран и със стотния брой на „ Вестник на вестниците “ – Варна 2024, който за следващ път възражда традицията отпреди 100 години, когато публицисти от всички печатни медии във Варна се сплотяват, с цел да издадат за 24 май първия варненски „ Вестник на вестниците “, отдаден напълно на българската просвета.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР