В обширен нов доклад американски конгресмени демократи предупреждават за растяща

...
В обширен нов доклад американски конгресмени демократи предупреждават за растяща
Коментари Харесай

Русия се меси в демократичния процес из цяла Европа, се казва в доклад на Конгреса на САЩ

В просторен нов отчет американски конгресмени демократи предизвестяват за растяща съветска интервенция из цяла Европа и вършат заключението, че даже откакто някои западни демокрации са реагирали с нападателни контрамерки, президентът Доналд Тръмп не е предложил никаква тактика за запазване на Съединени американски щати да не станат още веднъж жертва на систематичната интервенция на Кремъл, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира Асошиейтед прес.
Това е първият отчет от Конгреса на Съединени американски щати, в който в детайли се разказват съветските старания за подкопаване на демокрации от президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година до момента. В него Тръмп е персонално подложен на критика от създателите на отчета, че не е съумял да реагира на засилващите се дестабилизиращи действия на Русия в Съединени американски щати и по света. АП е получила копие от отчета преди формалното му издание по-късно през днешния ден.
" Никога до момента президент на Съединени американски щати не е пренебрегвал толкоз очевидно такава тежка и засилваща се опасност за националната сигурност на Съединени американски щати ", се споделя в отчета.
Той е в размер над 200 страници и е направен по самодейност на сенатор Бен Кардин от щата Мериленд, най-високопоставеният демократ в сенатската комисия за външните работи, само че не е подсилен от републиканците в комисията. В него се разказват съветски интервенции в 19 европейски страни още преди да е излязъл отчетът на двупартийното следствие на сенатската комисия за разузнаването за ролята на Русия в президентските избори в Съединени американски щати от 2016 година, отбелязва АП.
Кардин е поръчал отчета, с цел да могат американците да видят " същинските измерения и обсег " на напъните на съветския президент Владимир Путин да подкопава демокрацията по света, сподели той в изказване.
" Докато президентът Тръмп на процедура бездейства, Путин продължава да усъвършенства асиметричния си боеприпас и търси нови благоприятни условия да затруднява държавни ръководства и да подкопава поддръжката за демократичните и интернационалните институции, които Съединени американски щати и Европа са построили през последните 70 години ", сподели Кардин.
Той упреква Путин за " неуморните му офанзиви за подриване на демокрацията и върховенството на закона в Европа и Съединени американски щати ". В отчета се показва безпокойствие, че Тръмп не е показал съветската експанзия като тематика за сливане на нацията и се желае " по-силен глас на Конгреса " в насърчаването и финансирането на продемократични действия. Отправен е апел за чувания в комисии и други старания на Демократическата и Републиканската партия в помощ на европейските страни да се опълчват на съветската експанзия.
В отчета също по този начин се упорства държавното управление да финансира и употребява в цялостна степен Центъра за световна ангажираност на Държавния департамент, който съгласно създателите е усложнен от " липса на чувство, че е нужна незабавна реакция и от самоналожени ограничавания " под управлението на държавния секретар Рекс Тилърсън.
Този център бе основан през 2016 година за битка с терористичната агитация, а след това пълномощията му обгърнаха и битка с съветската агитация според нормативен акт, направен от сенатори от двете партии.
В отчета се приказва за продължаващи от години хакерски атаки, дезинформация, прикрити интервенции в обществените медии, финансиране на маргинални политически групи, корупция и в най-крайните случаи опити за ликвидиране и военни интервенции, които са дестабилизирали нежните демократични държавни управления на Украйна и Грузия. Документът се опира в огромна степен на открити източници на информация, както и на диалози с европейски дипломати и други държавни чиновници.
Авторите показват, че изборите в страни като Англия, Франция и Германия са били компрометирани от проведени от Москва хакерски атаки, платени изявления в онлайн конгреси и финансиране на радикални политически групи. Тези страни и други по-малки европейски страни като Финландия и Естония са похвалени за бързата им и постоянно ефикасна реакция.
Тръмп е приканен да сътвори междуведомствена група за битка с съветската интервенция по модела на Националния антитерористичен център, който бе основан след нападенията от 11 септември 2001 година в Съединени американски щати. В отчета също се предлага Тръмп да свика годишна световна среща на върха сходно на други такива конгреси за битка с " Ислямска страна " или локални радикални групи, както и да се основат екипи за бързо реагиране в отбрана на съюзнически страни след хакерски атаки и да се изготви интернационално съглашение за използването на киберсредства в спокойно време.
Правителството на Съединени американски щати също е призовано да усили помощта си за насърчаването на демокрацията в Европа и обществено да осъди всевъзможни връзки на проведени незаконни групировки и корупционни дейности с Путин. Социалните мрежи би трябвало да оповестяват източниците на финансиране на политически рекламни материали, както вършат печатните и електронните медии, оповестява още Българска телеграфна агенция.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР