В област Пазарджик са получени 4 сигнала за технически проблеми

...
В област Пазарджик са получени 4 сигнала за технически проблеми
Коментари Харесай

Машините за гласуване продължават да създават проблеми

В област Пазарджик са получени 4 сигнала за механически проблеми с машините за гласоподаване, които са отстранени, заяви БНР. Масово хората избират гласуването с хартиени бюлетини, защото при машинното гласоподаване се постанова да се вършат по 3-4 опита. Председателят на РИК-Пазарджик Антони Върбев съобщи, че проблемите са единични и все още няма да се стопира машинното гласоподаване в региона.  
" Най евентуално проблемите са механически. Те не са свързани с активността на съответния РИК. Най-вероятно са свързани със самите машини като машина. При нас СИК-овете са инструктирани. При нас в РИК има текстова машина. Хиляди пъти сме пробвали да въведем една и съща карта и просто написа: " Картата е употребена ", уточни той.
Според Върбев най-вероятно е софтуерен проблем с машините за гласоподаване. Ние нямаме никакви пълномощия над тази машина, сподели още той. 
В две секции в Смолянска област е прекратен машинният избор поради проблеми с машините, оповестиха от РИК-Смолян. В секция в Чепеларе машината за гласоподаване въобще не е стартирала. В секция 24 в Смолян машината е почнала обикновено работа, само че в хода на гласуването е блокирало печатащото устройство.  
За проблеми с машинното гласоподаване в няколко секции в Ямболска област алармираха ръководители на комисии. Проблемите с машините се отстраняват, само че в това време гласоподавателите не съумяват да гласоподават с тях и се насочват към хартиената бюлетина. Председателят на 18-а секция Димитър Шивачев съобщи пред БНР, че към 20 минутки имало проблем с машината. Наложи се да извикаме механик, само че като цяло хората избират хартиената бюлетина ".  
Сигнали за неработещи правилно машини са подадени и в РИК, разясни ръководителят Екатерина Янева.  
" 72-ра секция - трети случай в комисията, при машинно гласоподаване, което е открито без разпечатване на квитанция. Обадиха ми се и от село Скалица ".  
В една от изборните секции в Ловеч е прекратено машинното гласоподаване поради софтуерен проблем, който не може да бъде отхвърлен.  
Технически проблем спря машинното гласоподаване за към половин час в една от секциите на 75-то учебно заведение в столичния квартал " Факултета ".
След началото на изборния ден трима гласоподаватели избраха машинния избор, след което машината отхвърли да работи. Захаринка Иванова трябваше да чака намесата на механик, който оказа се в това време отстранявал механически проблем в секция в друго учебно заведение.
" Искам да гласоподавам машинно, желая да опитвам. В края на краищата обикновено е, 21 век сме. Работят с компютри от 1985 година. Не може ли да се оправят с една машина. Нещо машината им се пробва да ги саботира ".  
Още преди обяд пред 10-те секции се извиха големи опашки. Заради противоепидемичните ограничения членовете на изборните комисии пускаха по един гласоподавател вътре.  
ЦИК чака инспекция и на РИК - Добрич за несъответствията при преференциите. Проблемът е софтуерен. За една от обединенията под номер 110 в преференциите се появява име на претендент под различен номер в листата, за номер 112 е правилно единствено първото име на претендента.  
 Марияна Николова уточни по какъв начин се съхраняват машините за гласоподаване и се пазят от външно въздействие Марияна Николова уточни по какъв начин се съхраняват машините за гласоподаване и се " пазят от външно въздействие "
Складовото помещение с машините за изборите е под непрекъснато наблюдаване. Това оповести вицепремиерът Марияна Николова по време на петъчн...
По-рано през днешния ден централната изборна комисия взе решение да се спре машинното гласоподаване във Велико Търново. Причината – за една от записаните обединения в електронната бюлетина преференциите не са правилни.
Окончателният протокол от машините за гласоподаване във Велико Търново би трябвало да се разпечата след края на изборния ден. Това е кардиналното решение на Централната изборна комисия в отговор на питане от Районната изборна комисия Велико Търново по кое време би трябвало да се разпечата финалния протокол, откакто стана ясно, че гласуването с машини се приключва.  
Резултатите от машината ще се отпечатват и ще се попълнят в протоколите на секционните комисии. Такива инструкции даде още Комисията.  
От съвещанието на ЦИК стана ясно още, че са две неработещите машини в избирателен регион Разград, които не могат да се поправят от техниците.  
Там гласуването ще продължи единствено с хартиени бюлетини, като часът на прекъсването на машините ще се уточни в секционния протокол. Такива са напътствията на ЦИК към РИК-Разград.  
 Криминално проявени не са посещавали склада с машините за гласоподаване Криминално проявени не са посещавали склада с машините за гласоподаване
Хората, за които Министерство на вътрешните работи откри, че са с престъпни прояви и за които стана ясно, че са в лист за достъп до склада с машините за гласув...
За проблеми с машинното гласоподаване в няколко секции и в Ямболска област, алармираха ръководители на комисии. Проблемите с машините се отстраняват, само че в това време гласоподавателите не съумяват да гласоподават с тях и се насочват към хартиената бюлетина. 
Председателят на 18-та секция Димитър Шивачев изясни, че към 20 минути имаше блокиране на машината. Наложи се да извикаме механик. Той я оправи, след което вотът продължи, само че хората като цяло към момента избират гласоподаване на хартия, уточни Шивачев. 
Сигнали за неработещи правилно машини са подадени в Районната изборна комисия, сподели нейният ръководител Екатерина Янева:
  " 72-ра секция, трети случай в комисията при машинно гласоподаване, което е открито без разпечатване на квитанция. Обадиха ми се от село Скалица ".
Прочетете още по тематиката:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР