В неотдавнашно интервю Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan

...
В неотдавнашно интервю Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan
Коментари Харесай

Най-голямата заплаха за световната икономика според JPMorgan

В неотдавнашно изявление Джейми Даймън, основен изпълнителен шеф на JPMorgan Chase, изрази угриженост по отношение на готовността на международната стопанска система за евентуален сюжет на повишение на главните лихвени проценти на Федералния запас до 7%.

Той уточни и надвисналата опасност от стагфлация. Коментарите на Даймън акцентират евентуалното напрежение, което сходна обстановка би могла да окаже върху финансовата система, което след това ще се отрази на бизнеса и потребителите. Тази вероятност контрастира с преобладаващото мнение, че Фед наближава края на етапа си на стягане.

По време на визитата си в Мумбай за срещата на върха на вложителите на JPMorgan Даймън предизвести, че светът може да не е задоволително квалифициран за опцията референтните лихвени проценти на Фед да доближат 7%. Той акцентира, че в случай че се съчетае със стагфлация, сходен сюжет може да докара до забележителен стрес за международната финансова система. Освен това Даймън означи, че прекосяването от 5% към 7% лихвени проценти ще съставлява по-голямо предизвикателство за стопанската система спрямо предходното прекосяване от 3% към 5%.

Тази позиция обаче се разграничава от консенсуса, че Фед е към края на цикъла си на стягане, откакто увеличи лихвените проценти с 5.25 процентни пункта, с цел да доближат 5.5% – най-високото ниво от 22 години насам.

Макар че американските политици аргументират нуждата от поддържане на по-високи лихвени проценти за битка с инфлацията, внимателните думи на Даймън провокираха пазарни реакции.

Вследствие на това в този момент специалистите правят оценка вероятността за криза в Съединени американски щати през идната година на 60%, изключително в случай че лихвеният % от 7% наруши напъните на стопанската система за меко приземяване.

Забележително е, че съгласно последното резюме на икономическите прогнози представителите на Федералния запас не престават да клонят към реализиране на още едно покачване на лихвените проценти до края на годината. Джейми Даймън изрази оптимизъм във връзка с възходящото партньорство сред Индия и Съединени американски щати.

Той също по този начин акцентира капацитета на Индия и посочи нуждата от градивен разговор сред водачите на двете страни, с цел да се приспособяват към изменящата се световна динамичност и да култивират взаимноизгодни търговски и капиталови връзки.

Даймън означи, че Индия и Америка са естествени сътрудници, като съобщи, че тези, които не съумяват да признаят това, не са обмислили въпроса деликатно. Освен това той похвали самодейностите на министър-председателя Моди за усъвършенстване на финансовите процеси, опростяване на налозите и поощряване на директните задгранични вложения.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР