В неделя са парламентарните избори в Гърция, а дебатът основно

...
В неделя са парламентарните избори в Гърция, а дебатът основно
Коментари Харесай

Мигрантите в Гърция – основна тема в предизборната кампания

В неделя са парламентарните избори в Гърция, а дебатът главно се концентрира към тематиките за стопанската система, миграцията и външната политика. Кабинетът на Кириакос Мицотакис продължава да държи твърдата линия по отношение на достъпа на мигранти в страната.

Сегашното държавно управление още веднъж укрепва сухопътната си граница с Турция посредством разширения към противоречивата му стена и лагерът в Еврос.

Целта е да не се повтори случилото се през март 2020 година, когато хиляди мигранти се събраха на границата с Турция и пробваха да влязат в страната. Това бяха дни на тежки конфликти сред армията и мигрантите.

Двете страни си размениха обвинявания в употреба и нечовешко отношение към мигрантите. Три години по-късно, в този момент гръцките управляващи считат, че построяването на оградата е изпълнило предназначението си.

 
След миграционната рецесия през 2020 година оградата предлага сигурност и отбрана. Откакто е издигната, през нея не е минал нито един мигрант. Преди да бъде издигната, селата наоколо до река Еврос имаха проблеми. Мигрантите влизаха с щурм в къщите, имахме обири. Всичко това завърши и изчезна вечно.
Константинос Цолакидис, гранична полиция

Центърът за банкет и идентификация в Филакион, основан през 2013 година, е най-старият в страната. Може да одобри до 330 чакащи за леговище. В момента там има 121 души. Това е ниска цифра, която е показателна за лимитираните потоци от бежанци, идващи в страната. Въпреки това някои хора не престават да подхващат рисковото пътешестване в фантазията си за по-добър живот в Европа.

 
От Сирия съм, пристигнах тук преди една седмица. Много съм удовлетворена. Дойдох с татко ми, майка ми и татко ми. Ще тръгнем към Германия.
Бошра Хабас, сириец

Властите към този момент са почнали разширението на бежанския център. По създание те основават нов лагер в непосредствена непосредственост до остарелия. Въпреки намалелия поток, те настояват, че би трябвало да има повече места.

В Италия, държавното управление на Мелони към този момент разгласи изключителна обстановка поради мигрантите. Гърция твърди, че се е заела с казуса. Атинатърпи съществени рецензии поради оградата. Със сигурност кабинетът демонстрира, че има задължението да пази гръцките и европейските граници, предава Апостолос Стайкос от Euronews.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР