В неделя католиците по света честват Възкресение Христово. Над 20

...
В неделя католиците по света честват Възкресение Христово. Над 20
Коментари Харесай

Католиците в България посрещнаха Великден, 20 000 души празнуват в Пловдивско

В неделя католиците по света празнуват Възкресение Христово. Над 20 000 души в пловдивска област честват на този ден.

“По традиция за Великден първото яйце наложително е аленото яйце. Червеният цвят символизира Христовата кръв. И то се отделя за къщата и се пази до идващия Великден, когато има поверие, че по него се гадае каква ще бъде годината”, споделя Дияна Начева пред NOVA.

Подготовката за Великден в дома на семейство Начеви от пловдивското село Житница е почнала още от Велики четвъртък с боядисването на великденските яйца и месенето на присъщите за Житница маслени курабии. Семейството ще съблюдава традицията на Великден на празничната софра наложително да участва агнешкото месо.

Фамилията с изключително неспокойствие посреща Христовото Възкресение. Точно преди 3-години по това време се сбъдва най-съкровената фантазия на Венцислав- да се допре до папата. Ученикът има достойнството да служи с главата на римокатолическата черква по време на литургията му в Раковски. Тогава стискайки в ръце фотография на папа Франциск, го моли за подпис и се случва нещо извънредно.

“Бях подготвил тази картичка, държах я в ръцете ми с маркера. Хората към мен ми споделяха, че той няма да мине около мен, че няма да ми се подпише. Но след това, откакто мина около мен -ме видя. Дойде до мен”м спомня си за този трогателен ден Венцислав Марков.

“Маркерът първоначално не беше написан. Разписа го на челото ми. След което се подписа на картичката. Аз подобен миг в никакъв случай не бях изпитвал в живота ми. Нещо стана с мен. Не можех да си заставам на краката”, споделя Венцислав за срещата си с папа Франциск.

Оттогава до момента всеки Великден го връща към този спомен. Поглежда и към персоналния подарък, който папата му прави - броеница, която младият мъж пази и до ден сегашен.

Този Великден за католическата черква в Житница ще е по-специален.

“За първи път на Великденската пасхална литургия ще свирим с първия цифров орган в България. Литургията ще бъде извънредно тържествена, тъй като тогава органът свири тути, т.е. всички регистри”, сподели Милко Петров.

А през днешния ден на Великден семейство Начеви чака чудото на Възкресение и си пожелава здраве и светлина.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР