В най-ваканционния месец от годината в София отвори врати не

...
В най-ваканционния месец от годината в София отвори врати не
Коментари Харесай

Румънската аукционна къща Artmark идва в България

В най-ваканционния месец от годината в София отвори порти не просто нова изложба, само че ново място за аукциони - клон на най-голямата румънска аукционна къща Artmark. Новината пристигна като заричане за оживление и ободряване на дребния български пазар за изкуство.

Изборът на място за новата изложба не е инцидентно - покрай Народния спектакъл " Иван Вазов " и до СГХГ. Галерията е ситуирана на целия първи етаж в остарялата постройка на ул. " Кузман Шапкарев " 1. Тя е строена през 1914 година от проектант Никола Лазаров, преустроил дворците в София и Евксиноград, както и Централния боен клуб. А тук е живял доктор Стефан Ватев - първият български професор по педиатрия, антрополог и колекционер на етнографски предмети. Дълги години постройката е била превърната в банков офис и след сериозен ремонт през днешния ден предлага няколко изложбени пространства, като пази духа на остаряла София.
Фотограф: Цветелина Белутова
" След петнадесет сполучливи години на румънския пазар имахме потребност от разгръщане и сега отваряме наши представителства в Хърватия и България ", споделя шефката на изложба Artmark Руксандра Думитру. Тя е в сектора от 10 години и е следила по какъв начин се развива културата на вложение в изкуство и по какъв начин от дребен кръг колекционери в Букурещ с годините ползата се е увеличавал. " Ключово при аукционите е да има бистрота и доверие, когато тези две неща са налице, се реализира непоклатимост и предвидимост, което води да все по-голям интерес към вложение в изкуство " , споделя Думитру.
Фотограф: Цветелина Белутова
Изложбата, с която Artmark отваря порти и се показва за пръв път на софийските фенове на изкуство, е " Тъга по изгубената модерност " с живопис на емблематичните за 90-те години художници от група XXL - Свилен Стефанов, Генади Гатев, Димитър Яранов и Росен Тошев. " Повечето аукционни къщи работят с творби от първата половина на века, с създатели като Никола Танев, Константин Щъркелов. Ние изненадваме публиката със модерно изкуство ", споделя кураторката Сузана Николова, която от години съставлява групата XXL. Тя добавя, че може да ни се коства екстравагантно решение, само че в действителност демонстрира, че Artmark са отворени към художниците, които работят сега - " създателите, които са живи, дейни, от които можеш да си купиш картина. Техните работи отразяват нашето време ".
Росен Тошев, " Голяма пощенска картичка IV ", 100х150 см, масло върху платно. Работата е част от първата галерия на галерията – " Тъга по изгубената модерност. Живопис на художници от група XXL - Свилен Стефанов, Генади Гатев, Димитър Яранов и Росен Тошев " с куратор доктор Сузана Николова Реклама
Преди да бъдат показани в София, творбите на група XXL имат галерия в Рим, поканена и курирана от италиански изкуствоведи, както и в Скопие - " което демонстрира, че изкуството ни събира и оказва помощ за сдобряване на спорове ", споделя кураторката. В галерията в София обаче има и напълно нови картини, които по време на закачането си още не са изсъхнали .
Група XXL оставят диря освен с забавния си жанр и личен почерк, само че и тъй като демонстрират разпоредителност и не се опасяват да основават без значение изкуство при започване на прехода, когато мнозина по инерция стоят под шапката на държавни институции.
Изложбата продължава до 12 септември, а творбите се продават .
Фотограф: Цветелина Белутова
След това в Artmark ще бъдат изложени картини и предмети, които ще вземат участие в техния първи аукцион в София през септември . Всички, които се интересуват, имат три седмици да се срещнат с изкуството, за което ще се наддава, след което могат да се записват и да изберат дали ще вземат участие онлайн в залата, онлайн през платформа или по телефон. Колекционери, които са участвали на техни аукциони в Румъния, поучават да се включите онлайн, " тъй като това е същинско прекарване, което не е за изпускане ". " Може да се остави и писмена оферта с оптималната стойност, която човек би отделил за обещано произведение ", коментира заместник-управителката Александра Мицева.
Реклама
Аукционите се излъчват в целия свят посредством партньорски платформи и всеки би могъл да се включи без значение къде се намира, стига да съблюдава разпоредбите. Тя подсказва за читателите на " Капитал ", че ще има остарели майстори, картина, която е от края на XIX век от важен български създател, ще има и съвременен художник, работил във Франция ".

Artmark виждат в България огромен капацитет - " необикновено изкуство, което не е показано задоволително добре ". Кураторката Сузана Николова добавя, че ще има и модерно изкуство на първия аукцион - " хората, които до момента не са колекционирали и които занапред биха желали да се срещнат с правилото на вложение в изкуство, са доста внимателни, когато купуват картини. Когато могат да се срещнат с създателите, са по-спокойни, че няма по какъв начин творбите им да са фалшификат ".
Свилен Стефанов, Grieving Over Lost Modernity, 90x205 см, масло върху платно, 2017
Вторият аукцион ще бъде за религиозно изкуство, а третият - за меморабилия и предмети на изкуството, само че възнамеряват още и с колекционерски книги и бижута. Експерт, който ги поучава, е доктор Сузана Николова, която дълги години работи в Националната изложба и преподава в НХА. " В момента арт пазарът в България е доста дребен и затворен кръг, ние ще се стремим да отворим пазара към повече хора, вдъхвайки им доверие ", споделя Александра Мицева.

На страницата на се пази цялата история и може да се види по какъв начин са протекли наддаванията - " тази бистрота построява резистентен пазар, който е наличен, приканва всички, които са изкушени от картини и скъпи предмети, да вземат участие в пазара на изкуство, да не се усещат изолирани. Целта ни е хората да схванат, че аукционите не са единствено за определени и че за всеки би могло да има нещо скъпо ", споделя Мицева. На страницата и в историята на наддаванията виждаме и продажбата на картини на Константин Щъркелов в Букурещ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР