В навечерието сме на най-светлите и радостни празници в годишния

...
В навечерието сме на най-светлите и радостни празници в годишния
Коментари Харесай

Започват богослуженията за светлото Рождество Христово

В навечерието сме на най-светлите и радостни празници в годишния църковен календар – дните, свързани с Рождество Христово. В тези дни, сърцата на всички християни с боязън чакат отбелязването на най-важното събитие в човешката история – раждането на Спасителя на света. Подготовката за този огромен християнски празник стартира от първия ден на рождественския пост, минава през него, дружно с напъните, положени от всяка вярваща душа в устрема й към положително и рационализиране, и приключва с църковните богослужения за празника.
Врачанската света митрополия приканва всички врачани и гостите на града да се причислят към тържествените богослужения, свързани с дните към Рождество Христово, във всички храмове в епархията. Ето и реда на богослуженията в тези дни, които ще бъдат управлявани от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий:
На 24 декември Врачанският митрополит Григорий ще предстоява богослуженията в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” във Враца. В 7:30 ч. сутринта там ще стартира утреня, последвана от Царски часове и вечерня с Василиева света литургия, като се чака началото на литургията да бъде към 9 ч.
В деня на светлото Рождество Христово – 25 декември – Врачанският епископ, дружно със свещеници от града, ще отслужи празнична света литургия в катедралния храм “Св. 12 апостоли” във Враца. Началото на богослужението е в 9 ч.
На втория ден на Рождество Христово, 26 декември, се празнува Съборът на Света Богородица. В този ден митрополит Григорий ще предстоява светата литургия в храма “Света Параскева” в Бяла Слатина.
На 27 декември Православната черква уважава паметта на първия страдалец, потърпевш за християнската религия – свети архидякон Стефан. Храмът във врачанското село Добруша носи името на светеца и в този ден митрополит Григорий ще оглави светата литургия в този храм.
“На всеки християнин и на всяко семейство в нашата богохранима Врачанска епархия поисквам да бъдат огряни от светлината на Рождеството на нашия Господ Иисус Христос, а донесеният от Него мир, да се всели във всеки от нас и в нашите домове” – сподели Врачанският митрополит.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР