В навечерието на Деня на победата в Русия президентън Владимир

...
В навечерието на Деня на победата в Русия президентън Владимир
Коментари Харесай

Путин поздрави за Деня на победата само бивши съветски и непризнати републики

В навечерието на Деня на успеха в Русия президентън Владимир Путин изпрати поздравления единствено до водачите на осем някогашни руски републики, както и до ръководителите на две непризнати републики на грузинска територия - Абхазия и Южна Осетия.

Освен това в известието на Кремъл се споделя, че той е изпратил " приветствени адреси " до народите на Грузия и Молдова, само че от текста се схваща, че това не са поздравления към водачите на тези страни.

Нападнатата от съветската войска преди повече от година Украйна, на чиято територия се води забележителна част от Втората международна война на изток, отсъства в поздравлението. В него са Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

" Днес наш честен дълг е свято да пазим традициите на другарство и взаимопомощ, завещани от нашите татковци и предци, да не разрешаваме да се изкривява историческата истина за Великата отечествена война, както и оправдаването на нацистите, техните съучастници и сегашни идеологически наследници ", се споделя в посланието на Путин.

Президентът на Киргизстан Садир Джапаров - единственият задграничен държавен глава за тържествата, и министър председателят на Армения Никол Пашинян се чака да участват на честванията в Москва, на които Съюз на съветските социалистически републики и Русия означават края на войната в Европа.

За визитата на Пашинян в Москва бе обявено едвам през днешния ден. Пресслужбата на арменското държавно управление заяви, че той " ще вземе присъединяване в събития, отдадени на Победата във Великата отечествена война ".

Путин предложения и туркменския президент Сердар Бердимухамедов, като държавната организация Turkmenistan Today заяви, че Бердимухамедов е " благодарил на водача на другарска страна за поканата ", само че няма конкретизиране дали ще дойде в Москва.

Друг задграничен водач, поканен в Москва за честванията на Деня на успеха, е президентът на Таджикистан Емомали Рахмон. Дали е приел поканата също не е известно. Пресслужбата му заяви, че Рахмон ще взе участие в тържествата в Душанбе.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР