В Националната следствена служба е внесен сигналът на вътрешния министър

...
В Националната следствена служба е внесен сигналът на вътрешния министър
Коментари Харесай

Рашков даде Гешев на следствието заради чатове и СРС-та

В Националната следствена работа е импортиран сигналът на вътрешния министър Бойко Рашков против основния прокурор Иван Гешев. Пред публицисти шефът на Министерство на вътрешните работи изясни, че желае следствие на метода, по който държавното обвиняване е разгласило събрани със СРС материали и е редактирало наличието на диалози сред разнообразни лица.

Минути по-късно от Национална следствена служба оповестиха, че нямат пълномощия да образуват досъдебни производства и са изпратили материалите на Специализираната прокуратура.

На брифинг в Министерство на вътрешните работи Рашков разяснява, че ръководеното от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов разследване е с „ много качествени следователи с богата подготовка и подготовка “ и, в случай че не открият закононарушение, ще е значимо с какви претекстове са дали такова мнение.

Министърът за следващ път подсети, че законът не разрешава разгласяването на събрани със СРС данни, Варненският апелативен съд към този момент е осъждал магистрат за това и, в случай, че Конституцията регламентира тъждество сред жителите, не може в един случай да има закононарушение, а в различен – да няма.

„ С неспокойствие ще чакаме решението на прокуратурата и по този проблем, с цел да е ясно решението на Конституционен съд, че всеки български прокурор може да проверява основния прокурор – би трябвало да проверим по какъв начин стои този въпрос не от височината на Конституционен съд, а в погледа, желанията и познанията на прокуратурата. Дали ще може всеки прокурор, на който бъде предоставен този случай, да прояви кураж и да стартира досъдебно произвеждане против основния прокурор – дали е действително недостижим, макар че юридически не е недостижим “, съобщи Рашков.

В сигнала му е обърнато внимание и на публикуването на данни от преписка, които „ са подбирани особено с главната цел да се внуши в обществото и да се убеди орган на правосъдната власт, че избрани условия са се случили по този начин, както на основния прокурор Гешев му се желае “. Това по думите на вътрешния министър също е инкриминирано в Наказателния кодекс и се планува отнемане от независимост.

А след служебния кабинет?

„ Аз не съм получавал никакви предложения откъдето и да е, още по-малко някой ми е обещавал и е желал да ме праща някъде отвън страната като дипломат, а другия сътрудник (вероятно Янаки Стоилов – б.р.) – като арбитър в Конституционен съд – сходни обстоятелства в действителността няма “, съобщи Бойко Рашков в отговор на журналистически въпрос.

А би ли останал в постоянно държавно управление? „ Зависи при какви условия ми предложат и кой – дано имаме самообладание до такава степен да се сформира държавно управление, още не е ясно до каква степен са стигнали диалозите сред обособените партии. Най-малко има значение за един елементарен жител дали ще му предложат, или не, това е работа на политическите сили “, акцентира Бойко Рашков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР