Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден. На този ден

...
Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден. На този ден
Коментари Харесай

Летен Никулден е

Днес Православната черква отбелязва така наречен “Летен Никулден ”. На този ден християните празнуват преместването на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия).

Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След правоверен отшелнически живот е определен за архиепископ на град Мир, Ликийска област. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал почтените, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. Смята се, че е умрял през 342 година в Мира.

През 1077 година градът му бил превзет от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът се явил в съня на един духовник от Бари и му поръчал да придвижи мощите му в своя град. Това се случило на 9 май 1087 година. През 1139 година локалното население построило и храм в чест на светеца. Останките на Свети Николай се съхраняват там и до през днешния ден.

Няколко са поверията, свързани с днешния ден. Според някои, на тази дата не трябва да се работи, с цел да не ни накаже светецът с естествени бедствия. Жените не би трябвало да шият, тъй като с иглата ще избодат очите на Св. Николай. По някои земи провеждат молебени за дъжд, който да даде сили на реколтата, а празникът е прочут като Сухи Свети Никола. Сред най-известните традиции е “Пеперуда ” - общността избира малко момиченце, наложително сираче, което би трябвало да трогне небето и да измоли дъжд.

На днешния ден честват всички с имена Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино и Кольо.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР