В настоящия програмен период 2021-2027 г. има сериозни нововъведения –

...
В настоящия програмен период 2021-2027 г. има сериозни нововъведения –
Коментари Харесай

Зам.-министър на МРРБ: В България вече започваме реално да прилагаме реформата в регионалното планиране

В сегашния програмен интервал 2021-2027 година има съществени нововъведения – интегриран метод, който да преодолее фрагментацията в вложенията, и потреблението на двуфазно кандидатстване, което да внесе стратегическо мислене на териториално равнище. Всичко това е в границите на Цел на политика 5 " Европа по-близо до жителите ". Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева при откриването на обучителна сесия за ръководство на планове, които ще се извършват в границите на Интегрираните териториални тактики по стратегиите за трансгранично съдействие, в които България взе участие дружно с Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния, осведомят от Министерство на регионалното развитие .

Чрез нововъведението интегрирани териториални вложения се съчетават преимуществата на районното обмисляне " отдолу-нагоре “ и секторната съгласуваност " отгоре-надолу “. Пред присъстващите тя показа промяната във връзка с районното обмисляне в България, която стартира да се ползва на процедура, стъпвайки на опита на страната ни от предходните два програмни интервала и към този момент е регистрирана като изпълнена по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ).

Натали Вершелде, отрасловият представител на Главна дирекция " Регионална и градска политика “ към Европейската комисия, също акцентира нуждата от интегрирани вложения, изключително в граничните райони, като акцентира на новаторството и разговора, които Цел на политика 5 " Европа по-близо до жителите “ изисква както от централната власт, по този начин и от районните и локални институции и техните сътрудници. Представители на Европейската комисия срещнаха присъстващите и с основните моменти в ефикасното ръководство на интегрираните планове, които следва да се извършват в границите на териториалните тактики на трансграничните райони на стратегиите със Сърбия, Северна Македония и Турция.

Над 50 представители на партньорските национални органи, Съветите за ръководство на териториалните тактики и оперативните звена на трансграничните стратегии вземат участие в образованието. Това е първото по рода си взаимно събитие в границите на политиката " Европа по-близо до жителите “ и се организира в София на 5 и 6 юли 2023 година със съдействието на Програма ИНТЕРАКТ. Двудневният семинар е проведен от Управляващия орган в Министерство на регионалното развитие на стратегиите за съдействие на България със Сърбия, Северна Македония и Турция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР