В нашето ежедневие и напрегнатия градски трафик често се случва

...
В нашето ежедневие и напрегнатия градски трафик често се случва
Коментари Харесай

Kинезитерапия при камшичен удар


В нашето всекидневие и напрегнатия градски трафик постоянно се случва да забележим няколко коли ударени една в друга на някой централен софийски бул.. Последиците от един подобен

удар могат постоянно да доведат до мъчителни последствия за претърпелите пътнотранспортното произшествие са в границите на няколко месеца. Една от аргументите за това е така наречен камшичен удар (англ. whiplash).

Камшичният удар не е клинична диагноза, а демонстрира какъв тип контузия се е случила. Шофьорът на предната кола вследствие на удара първо прави рискова хиперекстензия на врата (Фиг. 1), а по-късно неотложно и то внезапно флексия или навеждане надолу на врата (Фиг. 2). Същата контузия се получава и при непряк удар на две коли.

Какво може да аргументи този тип контузия?

Камшичният удар може да аргументи скъсване на връзковия уред на врата (лигаментите), фрактура или строшаване, само че най-често предизвика така наречен централна дискова протрузия. Много постоянно пациентът не усеща нищо на същия ден по време и след случая, само че на другия ден вратът е вцепенен, мъчителен и със мощно лимитирани придвижвания. Може да се появява мощна болежка при кихане и кашляне. Болката и ограничаването в придвижванията може да се задържи от няколко дни до няколко седмици, до момента в който стартира постепенно усъвършенстване.

Какъв е методът на лекуване при пациента след камшичен удар?

В първия миг пациентът е мощно уплашен и зашеметен. Задължително се изпраща за нагледно проучване (рентгенова фотография, скенер, нуклеарно магнитен резонанс), с цел да се види дали няма фрактура на прешлен или прешлени. След като се откри, че няма фрактура на прешлени (най-добрия вариант) доста постоянно се предлага на пациента да носи така наречен шийна яка. Ако обаче резултатът от образното проучване не демонстрира фрактура или друга сериозна контузия се прави в допълнение функционално проучване на врата. Виждайки съществено лимитираните придвижвания във врата и болката при кихане и кашляне, терапевтите се насочваме към евентуална дискова протрузия, която предизвиква проблемите. Това е същата клинична картина, както при острото лумбаго (остра болежка в кръста) - лимитирани и мъчителни придвижвания и болки при кихане и кашляне.

Свързани публикации.. Болка в кръста - дисфункционен синдром и кинезитерапия 0 Наклонът на таза претрупва кръста 0 7 аргументи за болежка в кръста 7

Нередуцирана дисковата протрузия би могла да докара до появяването на така наречен ошипяване, което е естествена реакция на организма за понижаване болките във врата. Дори лека нелекувана протрузия може да докара до трайно лимитирани ротации или странични наклони на врата и по-късно е належащо много по-продължително лекуване (не става въпрос за медикаментозно лечение) за възстановяване на придвижванията във врата.

Как оказва помощ кинезитерапията след камшичен удар?

След направени образни проучвания, които потвърждават неналичието на фрактура или друга тежка контузия в гръбначния дирек можем да пристъпим към манулно-мобилизационни техники във врата. Техниките се правят единствено под тракция на шийния дял. Забранени са всевъзможни ротационни техники, които могат да навредят на пациента. След всяка техника се ретестува дали има / няма смяна във връзка с симптоматиката - болежка и стеснен размер на придвижване.

Кинезитерапията употребява и така наречен косвен метод. Индиректният метод употребява други, неувредени елементи от тялото, с цел да повлияе на наранени елементи от тялото. Най-често това се реализира посредством мускулите. Например, активирането на задната бедрена мускулатура, седалищната мускулатура в оптималната мускулна изометрична контракция би довел до релаксиране на скованата и с нараснал тонус мускулатура на врата. В композиция с мануално-мобилизационни техники това би довело до възстановяване на признаците на пациента във връзка с болката и сковаността във врата. Техниките от индиректния метод постоянно се извършват от облекчени изходни позиции като тилен лег, от които компресионното деяние на гравитацията във врата е изолирано.

Като умозаключение мога да допълня, че взаимоотношението сред разнообразни експерти като невролози и физиотерапевти би довело до по-бързо облекчение на симптоматиката на пациенти след камшичен удар.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР