В народната медицина това растение се счита за лекарство на

...
В народната медицина това растение се счита за лекарство на
Коментари Харесай

Наричат ​​я Aнгелска билка. Открита е от Архангел Михаил и лекува буквално всичко!

Разпространение на ангелика

Среща се в се­верните и източните елементи на Ев­ропа, а също и в Средна и Източна Азия. В България е публикувано по влажни и мочурливи места, Кул­тивира се посредством засаждане през есен­та или ранната пролет.  В България се среща най-често горската пищялка.

Описание на ангелика

Дву или многогодишно студоустойчиво, ароматно, с кухо стъбълце и фини листа с дълги дръжки. През лятото обра­зува зелени до бели цветове, които биват последвани от обли яйценодобни семена. Растението доближава височина до 2,5 м. и широ­чина до 1,1 м. Долните листа са прекомерно огромни (60 до 90 см), тройноперести, с цилиндрични, кухи дръжки, листчетата са яйцевидни до продълговати, неравномерно назъбени, като връхното е триделно, а страничните —- двуделни; горните листа са двойноперести. Листните влагалища са огромни, издути. Цъфти през юли—август.

Използваемите части на ангелика

Ко­рени, стъбълце, листата и семена. Корените се събират през есента, листата по време на цъфтежа, а семената ко­гато са узрели изцяло. Стъблата се прибират при започване на лято­то. Всички елементи се сушат и се употребяват  за при­готвянето на отвари.

Съдържание (Химичен състав) на ангелика

Съдържа етерично масло, което се намира основно в корените, фуранокумарини, ангеликова и валерианова киселина, танини, восък, флавоноиди и други

Коренът на тази билка е добър и за храносмилането, а етеричните масла от това растение се употребяват за поощряване на апетита и възобновяване от тежки болести като анорексия. Също по този начин, тази билка оказва помощ и за менструални болки и недоволства, ревматични болки и болести на черния дроб. Билката оказва помощ и за инфектиране на белите дробове и бронхит. Предотвратява съсирването на кръвта, тъй че се предлага и за лекуване на тромбоза. Използва се и като средство за усмиряване и спокоен сън.

Употреба на ангелика

– Като запарка за вътрешна приложимост – болкоуспокояващо. стомашно, спазмолитично и откашлячно средство. По 100 мл. 3 пъти дневно преди ястие.

– Външно като компрес – 1-2 чаени лъжички сит­но нарязани корени се запарват 300 мл. вряша вода, кисне 4 часа.

– Прилага се и под форма на студена отвара: 1/2—1 чаена лъжичка ситно нарязан корен се слага в 1 чаша студена вода, след 30 мин се възварява за няколко минути. Изпива се за 1 ден на няколко пъти.

Внимание!

При продължителната приложимост на ан­гелика са вероятни фотосенсибилизнраши реакции (повишена сензитивност на кожата към светлина). Важно е да се означи, че потреблението на това лекарство не се предлага по време на интервала на бременността, както и в интервала на кърмене на бебето. Не се предлага да я употребяват и хора с диабет, както и тези, които пият медикаменти за съсирване на кръвта.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР