В началото на тази седмица официално трябва да се разплете

...
В началото на тази седмица официално трябва да се разплете
Коментари Харесай

Политическият сезон започва с интригата Фандъкова - Манолова, партиите - пред изпитание

В началото на тази седмица публично би трябвало да се разплете най-коментираната политическа конспирация в последно време. Очаква се Йорданка Фандъкова и Мая Манолова да разгласят кандидатурите си за кмет на София.

Първо Фандъкова ще съобщи, че ще се бори за нов мандат от името на ГЕРБ, а в сряда - откакто подаде оставка като омбудсман, Манолова ще бъде издигната от предприемчив комитет, след което и подкрепена от Българска социалистическа партия съгласно източници на " Дневник ". И двете от дълго време са в акция, само че не бързаха да заявят публични кандидатури.

Досега са оповестени двама кандидати за кмет на Столичната община - Борис Бонев от " Спаси София " и на арх. Борислав Игнатов от " Демократична България ". Очаква се и кандидатурата на някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева.

Тест за Борисов

След избирателен съюз със Съюз на демократичните сили преди няколко дни министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов предвижда подли избори в София поради Мая Манолова и сюжета, по който ще бъде издигната - не като партиен претендент на Българска социалистическа партия, а - от предприемчив комитет. Той даде да се разбере, че ГЕРБ няма желание да отстъпи София и позициите в локалната власт. Според политолози загуба в столицата би имала тежки последствия за партията и за изпълнителната власт.

Интрига в столицата е и по какъв начин ще бъдат разпределени местата в общинския съвет, които са 61. По неофициална информация в ГЕРБ още спорят за листата - чака се от съвета да бъдат извадени дългогодишни общинари като Андрей Иванов, Орлин Алексиев и Орлин Иванов, а измежду претендентите да бъдат сегашни съветници от Съюз на демократичните сили. Българска социалистическа партия, която сега има единствено седем общински съветници, ще се бори за минимум двойно повече. Според резултата на европейските избори " Демократична България " има късмет за положително посланичество в Столичния общински съвет.

Засега остава неразбираемо дали шоуменът Слави Трифонов, който на 5 октомври се чака да учреди политическа партия, ще поддържа претенденти за кметове или не.

Според Геновева Петрова от " Алфа Рисърч " е доста евентуално да се стигне до балотаж в София, само че макар проблемите при ремонтите и други актуалният кмет резервира възможностите си за триумф против всеки от обществено коментираните съперници. Тя счита обаче, че поради зависимости сред локални бизнес и политически кръгове в цялата страна може да има наклонност ГЕРБ мъчно да удържи позициите си в мащаба от локалния избор през 2015 година

За първи път Бойко Борисов ще прави избори без дългогодишната си дясна ръка в партия Цветан Цветанов, към който се смяташе, че са лоялни част от сегашните кметове на ГЕРБ. Въпреки че номинациите в локалните структури завършиха още при започване на август, към този момент управлението е утвърдило единствено трима претенденти - Здравко Димитров за Пловдив, Диана Иванова - за Русе и Станислав Дечев - за Хасково (още четете тук). В момента ГЕРБ има 22 кметове в регионални центъра, както и общо 129 кметове на общини.

Още незнайни

Местните избори ще са тест и за останалите политически партии. След напрежението към листата за европейския избор тази пролет, изборната загуба и оттеглената оставка на Корнелия Нинова като водач на Българска социалистическа партия, рецензиите на вътрешната съпротива към партийното управление не стопират.

Още този вторник пленумът на Българска социалистическа партия ще утвърди претендентите на партията за кметове в близо 100 общини, като на " Позитано " 20 не чакат напрежение по въпроса. Поне четирима депутати от левицата ще влязат в кметската конкуренция - Николай Тишев ще се бори за Бургас, Пенчо Милков - за Русе, Станислав Владимиров - за Перник, а Тодор Байчев – за Карнобат. Бившият кмет Кольо Милев ще е претендент на социалистите за кмет на Сливен, а Катя Георгиева - на Ямбол. В Пазарджик Българска социалистическа партия няма да издига претендент, а ще поддържа самостоятелния Благо Солов.

Малкият сътрудник в ръководещата коалиция " Обединените патриоти " изключи Волен Сидеров и " Атака " и към този момент не е известно нито по какъв начин ще продължи работата в Народното събрание, нито дали ще има общи претенденти за кметове по места (освен Славчо Атанасов, който е претендент за Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ за кмет на Пловдив).

Политици чакаха Борисов да се намеси измежду рецензии на " Обединените патриоти " към политиката на ГЕРБ и неяснотите към парламентарната им група, само че към този момент не се знае по кое време ще има съдружен съвет.

В сряда ще е първото за новия сезон съвещание на Народното събрание, който се чака да се трансформира в естрада за предизборни конфликти. Сред значимите въпроси, които би трябвало да бъдат решени, е изборът на нов ръководител на антикорупционната комисия след оставката на Пламен Георгиев. По неофициална информация претендент на ръководещите за поста може да е сегашният заместител Антон Славчев.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (49)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР