В началото на предизборната кампания за изборите за Народно събрание

...
В началото на предизборната кампания за изборите за Народно събрание
Коментари Харесай

Държавната агенция за закрила на детето апелира за спазването правата на децата по време на предизборна кампания

„ В началото на предизборната акция за изборите за Народно заседание на 2 октомври 2022 година се обръщаме с зов към водачите на партии и всички останали участници в нея, да съхраним децата “, показват от Държавната организация за протекция на детето.

„ Съгласно Конституцията на Република България, политическите цели и политическите действия са присъщи единствено на политическите партии, а Закона за политическите партии императивно не разрешава на същите да основават детско-юношески структури, сплотяващи лица под 18-годишна възраст. Тази възбрана е въведена точно за отбрана ползите на децата. Нека сложим техните права над всички други цели! “, показват от ДАЗД.

„ Законодателството в България ясно споделя, че всяко дете има право на протекция против замесване в политически, религиозни и синдикални действия, само че единствено отговорността ни като общество ще сложи интереса на децата над всичко останало. Често децата, заради своята неумелост и блян към подражателство на възрастните, не схващат вярно политическите хрумвания, по тази причина дано не ги въвличаме в съревнованието на политическите сили и използваме за отправяне на политически послания “, съобщи доктор Елеонора Лилова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето.

Държавната организация за протекция на детето моли и към всички представители на средствата за всеобща информация да подхождат с отговорност към отразяването на събития с присъединяване на деца. Припомняме, че в Закона за протекция на детето, ясно е посочено, че сведения и данни за дете не се разгласяват без единодушието на неговите родители или законни представители, както и единодушието на самите деца, в случай че са навършили 14-годишна възраст.

Това се отнася и за децата на публични и политически фигури, които постоянно по време на предизборна акция са обект на засилен интерес в медиите и обществените мрежи. ДАЗД има вяра в професионализма на българските медии и устрема им за оптималната осведоменост на обществото, само че без да се нарушават правата на нито едно дете.

Държавната организация за протекция на детето още веднъж моли всички дружно да бъдем виновни и да съхраним децата! Те имат право на щастливо, нехайно и несъмнено детство!

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР