В началото на новия ски сезон казусът Банско отново е

...
В началото на новия ски сезон казусът Банско отново е
Коментари Харесай

Кметът на Банско поиска от екоминистерството промяна в плана на Пирин за втори кабинков лифт

В началото на новия ски сезон въпросът " Банско " още веднъж е на дневен ред. Община Банско за поредна година подхваща дейности и митинги с искане за ново строителството в Пирин, включително и на втората кабинка. Природозащитни и цивилен организации се опълчват поради опасенията, че измененията ще разрешат нови сечи на вековни гори и още строителство в националния парк, което сега законът не разрешава. Пирин е част и от международното естествено завещание на ЮНЕСКО.

В понеделник кметът Георги Икономов внесе в Министерство на околната среда и водите искане за привършване на процедура по изменение на в този момент настоящия проект за ръководство на Пирин, стартирана през 2013 година За това оповестяват от пресцентъра на общината, представени от организация " Фокус ".

Мотивът на Икономов е, че това ще разреши създаване на втори кабинков въжен превоз в ски зона Банско, тъй като в този момент настоящият проект го не разрешава. Новият проект за ръководство, направен от " Пролес Инженеринг " беше връщан няколко пъти от Министерство на околната среда и водите за редакции, тъй като не отговаряше на заданието и към момента не е утвърден. В момента документът е обжалван в съда от няколко неправителствени организации. Според Икономов правосъдните каузи ще продължат дълго във времето и това също е причина да се откри различен метод за разрешението на втора кабинка.

По думите му офанзивите против построяването на втора кабинка над Банско " не устоят на никакви рационални доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на непознати ползи ". Затова кметът желае с публично писмо от министър Нено Димов да завърши процедура по изменение на в този момент настоящият проект за ръководство на " Пирин " и да предложи тя да бъде утвърдена от Министерски съвет.

" В момента работи остарелият проект за ръководство на парк " Пирин ", който трябваше да е завършил до 2014 година В него е неразрешено построяването на нови уреди. През 2013-а задвижихме процедура, с която искахме да променим този проект. Тя беше докарана съвсем до край и трябваше да се одобри от Министерския съвет, само че това не се случи. Вече четвърта година този проект се бави. Водим и редица каузи в съда, което значи, че може би още няколко години няма да бъде признат ", изясни Икономов пред Нова телевизия.

По-късно денем общинари ще излязат на митинг на пътя пред града. " Искаме да напомним, че проблем има и в случай че не се реши в най-кратки периоди, Банско като курорт губи. Това безспорна антиреклама за страната ни ", сподели Икономов пред Нова телевизия.

Природозащитници обясниха, че план за втори въжен превоз не съществува нито в остарелия, нито в новия организационен проект. За да няма опашки пред лифта, по думите им, има законово решение и това е увеличение на потенциала на сегасъществуващия и смяна на работното му време.

" В момента имаме стопански проблем, а не екологичен. Банско е на трето място в страната след София и Варна по продажба на парцели от частни правосъдни реализатори. Туристическият му бизнес е във банкрут заради прекалено надутия балон през годините. Темата за втория въжен превоз цели да вдигне срутилите се цени на пазара на парцели ", съобщи Петко Ковачев от Института за зелена политика пред Нова телевизия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР