В момента в повечето категории кредити цената в лева е

...
В момента в повечето категории кредити цената в лева е
Коментари Харесай

Заемите за корпоративния сектор ще стават още по-евтини

В момента в множеството категории заеми цената в лв. е по-ниска... Обяснението е, че в България има забележителна смяна в салдото сред тези, които икономисват и тези, които харчат, и това основава обилие от ликвидност ", разяснява Кристофор Павлов, основен икономист в Уникредит Булбанк.

© Юлия Лазарова Рискът е при по-рязка смяна в стопанската система лихвите за огромните корпоративни клиенти да скочат най-вече
Още по тематиката
Икономиката през 2018 година: още растеж от ползване и вложения

Прогнозите са за нарастване на Брутният вътрешен продукт сред 3.7% и 4.4%, а главното предизвикателство ще бъде пазарът на труда
2 яну 2018
Уникредит Булбанк чака 4.4% растеж на стопанската система през 2018 година

Това е най-високата прогноза, давана досега
18 дек 2017
Изплатените от банките дивиденти тази година минаха 1 милиарда лева

Това е съвсем 80% от цялата облага в бранша за 2016 година
13 дек 2017
Солиден растеж с еднократен недостатък

Големи обезценки в ОББ след придобиването от KBC свиха облагата на банковия бранш за септември
2 ное 2017
Да печелиш от задължения

Продажбите на портфейли от вземания от страната банките мощно подвигнаха приходите и облагите в колекторския бранш
30 юни 2017

Темповете на растеж в кредитирането в България през тази година ще се запазят на сегашните им равнища, респективно 8.5% при семействата и 3.8% в корпоративния бранш, за което благоприятства продължаващия напредък на стопанската система. Нагоре е трендът на кредитиране във всички останали страни от района на Централна и Източна Европа, което ще донесе и високи облаги, съизмерими с тези от 2017-а година. Специфичното за България е, че лихвите за огромните корпоративни клиенти може да се намалят още от сегашните им нива към 2%, защото огромният бизнес разполага със личен свободен запас, а конкуренцията сред банките на пазара е забележителна. Такава е прогнозата на Unicredit Group, показана пред публицисти по време на интернационалната конференция Euromoney във Виена.

Още по-евтини пари за огромните

Според разбора на специалистите при фирменото кредитиране в България упованията са покачването в размерите да идва най-вече от дребните и междинни предприятия, а не от огромните клиенти. Причината е, че огромните компании разполагат със обилни свободни средства, които им разрешават да финансира вложенията си съвсем без заемни средства.

Като цяло търсенето на заем в корпоративния бранш ще се въздейства главно от три фактора: сградното строителство, нуждата от покупка на нови транспортни средства и вложенията в машини и уреди. При семействата нуждата от заем ще се дефинира от по-високите цени на жилищата, което изисква по-голям запас и от нарастването на приходите и заетостта, което въздейства върху склонността към ползване.

" Ситуацията, в която търсенето на заем от огромните корпоративни клиенти остава ниско, не е нещо, което не сме виждали и преди. Изненадващото е, че това се случва тъкмо в тази фаза от процеса на възобновяване на стопанската система ", разяснява Кристофор Павлов, основен икономист на Уникредит Булбанк. Това въздейства върху цената на заема, като сега за тази категория клиенти тя е под 2%. " Има опасения, че в случай че лихвите продължат надолу, за което благоприятства високата конкуренция на пазара, може да стигнем до неправилно ценообразуване, до подценяване на риска от неплащане, защото делът на неприятните корпоративни заеми в банковата система е двуцифрено число ", акцентира Павлов. Рискът в тази обстановка е, при ненадейно нарастване на цената на заема в бъдеще, когато стопанската система бъде застигната от фаза на турбулентност, шокът за тази група клиенти да бъде по-силен.

" Възможно е след година - година и половина да забележим още по-ниска цена на заема за корпоративния бранш, с което да се стигне до по-ниски равнища от страни като Чехия и Унгария, където към този момент стартира стягане на паричната политика. В момента в множеството категории заеми цената в лв. е по-ниска, в сравнение с във валута и това е фундаментална смяна, която единствено до преди няколко години се смяташе, че е концептуално невъзможна. Обяснението на този феномен е, че в България има забележителна смяна в салдото сред тези, които икономисват и тези, които харчат, и това основава обилие от ликвидност ", разяснява Кристофор Павлов.

Чистенето на неприятни заеми продължава

Очакванията за по-изразителен напредък на кредитирането при семействата са подхранвани и от осъщественото по-голямо изчистване на портфейлите от неприятни заеми на физически лица, спрямо корпоративни неприятни заеми. За района на Централна и Източна Европа специалистите на Unicredit показват намаляването на каузи на необслужваните заеми като една от най-съществените трендове в банковата система. Очакванията са процесите да продължат в същата удобна посока през идващите три години, което ще се отрази положително върху качеството на активите на банките. За това спомагат продажбите на портфейли с неприятни заеми, както и продължаващото икономическо възобновяване, изключително в Румъния, Унгария, Сърбия и Словения. По-доброто ръководство на риска при новоотпусканите заеми също е измежду факторите за възстановяване на качеството на активите в банковия бранш в района.

По време на профилирания панел за банките и неприятните заеми, делегати в конференцията на Eurоmoney акцентираха, че причина за това в някои страни банките да отсрочват прочистването на портфейлите, е надменно дребният резултат на интервенциите върху индикаторите за качество на портфейла. Средно за района подобрението е с 25 до 40 базисни точки. Новите регулации, изискващи по-адекватно покритие с хранителни запаси, изключително на необезпечените заеми, ще прави държането на такива портфейли с просрочени заеми още по-скъпо за банките. Затова и прогнозите са за ускорение на процесите по разтоварване на балансите от портфейли, още повече, че институции като Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) имат целеви стратегии за стимулиране на пазарите, в това число посредством принадлежности за възстановяване на прозрачността на търговете за продажби на портфейли.

Още две години нагоре

От Unicredit предвиждат опазване на икономическия напредък в Централна и Източна Европа, като за тази и идната година в района растежът ще е към 3%, спрямо предстоящите за еврозоната 2.1%. За България банката предвижда 4.4% растеж на Брутният вътрешен продукт за тази година и 4.2% за 2019 година, което е най-високото за района. Основните фактори, които ще движат националната стопанска система напред, са растежа на износа, темповете на повишаване на световната търговия от 4% годишно, покачването на вложенията и активизиралото се строителство на жилища.

Притокът на средства от фондовете на Европейския съюз ще продължи да отваря огромни благоприятни условия пред кредитните институции и бизнеса. Регионът е перспективен за осъществяването на планове в корпоративния бранш с смесен запас от обществените фондове и частния на банките, уточни Карло Вивалди, шеф на Unicredit Group за района. Тази положителна атмосфера ще оказва въздействие върху резултатите на банките. Очакванията са облагите да са сравними като равнище с миналогодишните, когато бе регистрирана 1.3% възвръщаемост на активите в района. За съпоставяне, в страни като Италия, Германия и Австрия данните демонстрират 0.5% възвръщаемост. Това е изяснява за какво районът е атрактивен за вложителите във финансовия бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР