В момента в коалицията се обсъжда пакет от социални мерки,

...
В момента в коалицията се обсъжда пакет от социални мерки,
Коментари Харесай

Асен Василев: В България инфлацията се усеща по-бързо, защото сме по-бедни

В момента в обединението се разисква пакет от обществени ограничения, които да бъдат въведи предвид на обществената рецесия , подбудена от войната в Украйна. Данъчните ставки до края на годината са ясни. Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, по време на основаване на политическата партия " Продължаваме промяната ", заяви БГНЕС.

Моята позиция постоянно е била, че да има доста на брой ставки, води по загуба на налози. По-добре е да има непосредствено подкрепяне, там, където то е належащо. Евентуално може да се намерения за ставки на контролирани цени, каквито са тези на силата за бита, сподели още Василев.

До седмица-две кабинетът ще може да формулира уравновесен антикризисен пакет, който да помогне на жителите да поемат глътка въздух. Ние сме единствената страна, която от юли предходната година, която не е повишавала цените на електрическата енергия, означи Василев и добави, че в България енергийната рецесия е в много по-голяма степен овладяна, за разлика от една прилежаща Гърция, да вземем за пример.

Цените набъбнаха, в минало време. В момента повишаването е доста по-малко от това, което видяхме февруари, изключително март, а и декември месец никой не очакваше война, съобщи Василев в отговор на въпрос за 20% растеж на цените в магазините. На уточнението, че Полша също не е очаквала войната, а е приела 3 милиона бежанци и там инфлацията е 3%, Василев отвърна: А в Германия е 8%.

Попитан дали би трябвало да ни успокоява 8-процентната инфлация в Германия, Василев сподели: Не, би трябвало да ви покаже, че инфлация има безусловно на всички места в Европа, че тя се усеща от всички стопански системи, подложени на ценовия потрес. В България тя се усеща по-бързо, тъй като сме много по-бедни и частта храни в нашата кошница е много по-голяма. Тоест, при нас инфлацията идва много по-бързо, тъй че когато инфлацията е на база външен потрес на цените на енергоизточниците, при нас тя е с 1-2% по-висока, сподели Василев и добави, че за разлика от Полша, ние сме във Валутен ръб.

Относно изборът на шеф на Българска народна банка, Асен Василев съобщи, че едно вероятно ново предложение би трябвало да премине през Коалиционния съвет и да е общо за обединението. Ако няма общо решение по-скоро няма да има предложение, сподели още Асен Василев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР