В много китайски провинции жегата продължава, като в петък Китайското

...
В много китайски провинции жегата продължава, като в петък Китайското
Коментари Харесай

Защо това лято е толкова горещо?

В доста китайски провинции жегата продължава, като в петък Китайското метеорологично ръководство издаде първия за тази година червен код за високи температури. Това лято даже градовете, които регистрираха температури от 40 °C, нямат шанса да влязат в топ 10 на най-горещите градове в страната.

Началото на есента, един от сезоните в обичайния китайски календар, което се падна на 7 август, не съумя да донесе по-ниски температури. Експертите предвидиха, че актуалната гореща вълна, която в някои южни провинции стартира при започване на юни, ще се задържи още една или две седмици.

Според Джън Фей, теоретичен помощник в Института за атмосферна физика към Китайската академия на науките, главната причина за извънредно дългите горещини тази година е обширният субтропичен антициклон. „ Антициклонът е събитие, при което потъването на въздушните потоци предизвиква доста повишение на температурите покрай повърхността, а ясното време с по-малко облаци усилва слънчевата радиация и също провокира по-високи температури на земята “, изясни Джън Фей в изявление за Глобъл таймс. Той добави, че устойчивият антициклон е засегнал освен Китай, само че и страните в Европа и Северна Америка, които са на същата географска широчина. Той е част от феномена Ла Ниня.

Според специалистите с ускоряването на измененията в климата рисковите и необикновени метеорологични условия ще са по-чести.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР