В Министерството на здравеопазването бе подписан Националният рамков договор. На

...
В Министерството на здравеопазването бе подписан Националният рамков договор. На
Коментари Харесай

Подписаха Националния рамков договор

В Министерството на здравеопазването бе подписан Националният рамков контракт. На публична гала участваха ръководителите на НЗОК, БЛС, БЗС и Министерство на здравеопазването.

Националният рамков контракт за 2018 година, който би трябвало да влезе в действие от 1 април, планува 148 млн. лв. повече за болничната и 14 млн. лева повече за извънболничната помощ спрямо предходната година.

Днес беше последният период за сключване на НРД.

Повече средства ще бъдат отпуснати и за над 130 клинични пътеки в болнична помощ. За 2018 година приоритет в НРД са медицински действия за майчинското и детското опазване на здравето, както и на ражданията. Значително повишени параметри са реализирани и в извънболничната помощ. Тази година е обърнато и съществено внимание на обществено значимите болести в рискова група при дамите от 30 до 40 години, които годишно ще се възползват от профилактичен обзор при гинеколог с опция за проучване на цитонамазка.

Увеличени са и размерите за мамографско проучване с оглед ранно разкриване на злокачествени болести на гърдата. В клиничните лаборатории също са планувани по-големи размери, нужни за първичната профилактична и диспансерна активност на общопрактикуващите лекари. За джипитата ще бъде повишена броя на направленията, които персоналните лекари дават за обзор при експерт.

Ще работим като сътрудници, ще си оказваме помощ в границите на бюджета за 2018 година на НЗОК. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по-рано през днешния ден след среща с премиера Бойко Борисов, на която участваха и финансовият министър Владислав Горанов, ръководителят на БЛС Венцислав Грозев и ръководителят на Българския зъболекарски съюз доктор Николай Шарков.

След намесата на премиера, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взеха решение да подпишат рамковия контракт със съсловните организации на лекарите в България.

Това става макар абсурда с задълженията на НЗОК към европейски лечебни заведения в размер над 270 млн. лева

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов посъветва да не се подписва Националният рамков контракт с Лекарския и Зъболекарския съюз преди да се обясни въпросът със отговорностите на касата.

Оставка в НЗОК, Ананиев: Няма да има закъснение на лекуването на болните

Скандалът с задълженията на НЗОК се заплете

Днес обаче министър председателят Бойко Борисов се намеси. Той прикани лекарите да оказват помощ за контрола над парите, които се дават за опазване на здравето.

„ С финансовия министър обсъждахме тази тематика, сключването на контракта с вас е успокояващо за хората и системата. В същото време желая да ви помоля да създадем по този начин, че да сме в един тим в битката с кражбите в опазването на здравето. Не може тази година с 407 млн. лева повече да влизат в опазването на здравето и още февруари месец да излезе, че с 270 млн. сме назад”, уточни Борисов на среща с министъра на опазването на здравето, представители на лекарските организации и управлението на НЗОК.

„ Ако с тези темпове нарастват разноските, в случай че желаете още в този момент можем да пуснем една социология и да попитаме хората усетили ли са, че още близо половин милиард повече се дава в опазването на здравето и ще видите, че няма да получим отговора, който чакате”, съобщи Борисов.

При подписването здравният министър Кирил Ананиев даде обещание да показа решение на казуса с насъбрания дълг от 271 млн. лв. към непознати здравни каси за лекуване на българи в Европейски Съюз.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР