В Министерството на образованието и науката (МОН) са постъпили документи

...
В Министерството на образованието и науката (МОН) са постъпили документи
Коментари Харесай

Кабинетът отпуска до 3 милиона лева за ремонт и саниране на студентски общежития

В Министерството на образованието и науката (МОН) са постъпили документи от Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " и от Софийския университет " Св. Климент Охридски " за към този момент осъществени разноски в общ размер на 1 256 340 лева Отделно предстоят заплащания за ремонт на общежития и на други висши учебни заведения.

Отпуснатите с днешното разпореждане до 3 млн. лв. са част от утвърдените със Закона за държавния бюджет средства за саниране и ремонт на студентски общежития за 2023 година Очакваните резултати са възстановяване на социално-битовите условия на студентите и обезпечаване на по-добър достъп до висше обучение.

Ръководството на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) взе участие на 22 август тази година в работна среща с проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката, оповестиха тогава от НПСС, прибавя Българска телеграфна агенция.

Представителите на студентската общественост организираха поредна среща с просветителния министър, с цел да обсъдят критериите за разпределяне на средства по идната нова стратегия, в която са заложени 100 млн. лв. за ремонт на студентските общежития. Те опазиха пред министъра позицията си, отбелязвайки, че в някои общежития поправки не са правени от самото им изграждане през 1970 година, а други са затворени, тъй като са рискови за обитаване.

Представителите на НПСС се включиха в разискването на идната стратегия за ремонт на студентските общежития, която е във връзка със заложената в Закона за държавния бюджет на Република България 2023 година " Програма за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за ръководство на държавните висши учебни заведения и " Студентските столове и общежития " ЕАД.

През новата академична 2023/2024 година се чака към 50 000 студенти да живеят в студентските общежития. Интересът към студентските общежития е голям и това е наклонност, която е обвързвана с инфлацията, с подобряването на материалната база в тях и с присъственото образование в университетите след пандемията от COVID-19, сподели на 23 август т.г. в изявление за Българска телеграфна агенция Даниел Парушев - ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) в университетите.

В София подаването на документи за студентските общежития е съвсем два пъти по-голямо от местата, които са в тях. В Пловдив и в другите огромни градове в страната ситуацията е сходно. Очакваме оптимален брой студенти да бъдат утвърдени и да могат да живеят в общежитията. В София, в Пловдив и във Варна чакаме да има дефицит тук-там в студентските общежития, съобщи Парушев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР