В миналото турският президент Тайип Ердоган можеше да разчита на

...
В миналото турският президент Тайип Ердоган можеше да разчита на
Коментари Харесай

Оцелелите в земетресенията са гневни и този път Ердоган може да загуби

В предишното турският президент Тайип Ердоган можеше да разчита на мощна поддръжка от гласоподавателите в Чигдемтепе и други села и градове в Югоизточна Турция, само че мощните трусове и бавната реакция на избавителните служби направиха тогавашната вярна поддръжка на електората по-несигурна.

Има признаци, че неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) сама осъзнава, че не може да приема гласовете от предишното за даденост – и това проличава в мненията на формалните лица, някои от които приказват за ускорение на проектите за възобновяване преди изборите през май. Предстоящият избор на 14 май, настояват анализатори, може да се окаже най-трудният за ръководещия към този момент две десетилетия Ердоган.

„ Цялото село гласоподава за ПСР, макар че никой не знае за какво “, споделя водач на камион в Чигдемтепе, което е ситуирано над памучни и чеснови полета в провинция Кахраманмарас – район, в който са разрушени цели градски центрове.

„ Земетресението несъмнено промени мнението ни, тъй като първите спасители и палатките дойдоха с огромно забавяне “, показа той пред Reuters.

Колко огромно е предизвикването пред Ердоган е мъчно да се дефинира, като се има поради неналичието на социологически изследвания в района. Колебливата съпротива, която мъчно се съгласи за излъчването на претендент, който да се опълчи на Ердоган, също не оказва помощ на гласоподавателите. Според специалистите засегнатите от земетресението могат бързо да трансформират мнението си.

Но интервютата на Reuters с близо 30 поданици през последната седмица в потърпевшите от трусовете провинции Кахраманмарас, Адияман и Газиантеп демонстрират, че политическата преданост, даже измежду тогавашните твърди поддръжници на Ердоган, се трансформира.

„ Мнението ми е изцяло променено “, споделя студент в Кахраманмарас, поискал да остане неизвестен. „ Това земетресение промени всичко за нас. Тези хора не знаят какво вършат. “

Най-смъртоносното злополучие в актуалната история на Турция опустоши градове и села и умъртви десетки хиляди хора преди месец. Засегната бе точно консервативната цитадела, която от две десетилетия мощно поддържа Ердоган и ПСР.

Макар и да са единствено дребна извадка от 14-те милиона души, наранени от земетресенията в Югоизточна Турция, мненията на интервюираните хвърлят светлина върху това по какъв начин тези най-вече селски и работен гласоподаватели могат да повлияят на президентските и парламентарните избори.

Много от тях недоволстват против дългогодишната демократична строителна политика на ПСР, която разреши построяването на многоетажни бетонни жилища – хиляди от които бяха разрушени при трусовете.

Някои от тях бяха раздразнени от безчувствените, съгласно тях, изказвания на политическите водачи, в това число на Ердоган, който предходната седмица изиска амнистия за реакцията на земетресението, казвайки, че е можело да бъде по-бърза. Други осмиваха проекта на държавното управление за възобновяване на района единствено за една година.

Хората обаче мъчно могат да си показват и че биха дали своят вот за

От 2002 година насам ПСР ръководи Турция без съществени провокации на изборите. Вътрешни хора от партията споделят, че са наясно с гнева на своите гласоподаватели в югоизточната част на страната, само че са уверени, че комбинацията от бързо възобновяване и объркана съпротива ще им донесе победа.

Идеята е вниманието на жителите да бъде ориентирано към напъните за възобновяване и уверението, че никой различен с изключение на Ердоган не може да направи това бързо. В региона има 227 000 срутени или пред разрушение здания.

Анкетьорите в множеството случаи заобикалят да изследват хората в зоната на бедствието, до момента в който националните изследвания демонстрират, че ПСР резервира поддръжката си. Те сочат, че предизборната конкуренция е напрегната и поради рецесията с разноските за живот, която е обхванала турците доста преди земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и последвалите го земетресения, които единствено усилиха рецензиите към държавното управление.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР