В местността Рупите започна проучването на акропола на античния град

...
В местността Рупите започна проучването на акропола на античния град
Коментари Харесай

Проучват акропола на античния град Хераклеа Синтика

В местността Рупите стартира изследването на акропола на античния град Хераклея Синтика. Държавата обезпечи сумата от 400 хиляди лв. за  археологическите разкопки.

Надпис от времето и в чест на император Тиберий, изработен по предписание на агораномите, които са отговаряли за търговията в Хераклея Синтика, скулптура на богинята Нике и друга, обвързвана с култа към Митра, са разкрили археолозите седмица след обновяване на разкопките в античния град.

Златна монета от времето на Юстиниан е открита при изследване на жилище в региона на акропола, което е изненада, признава ръководителят на  обекта доцент Людмил Вагалински:

„ И внезапно откриваме едно жилище и в него една златна монета от шести век. Което значи, че групи от хора са траяли да живеят във високото, по-безопасното и са изпълнявали някакви стражеви функционалности, с цел да имат злато “.

400 хиляди лева  са обезпечени от държавата  за продължение на  археологическите изследвания на античния град в местността Рупите. Това ще разреши работата да продължи безпроблемно:

„ Никога не съм работил на разкопки с толкоз пари. До края на тази акция – т.е. през септември, би трябвало да приключим, да имаме една относително съответна визия за акропола – по кое време, какво и за какво се е случило. Горе има светилище, има цитадела, има и жилища “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР