В малка работилница в Юниън Сити, щата Ню Джърси, едно

...
В малка работилница в Юниън Сити, щата Ню Джърси, едно
Коментари Харесай

Семейство от Ню Джърси изработва на ръка поясите на боксовите шампиони

В дребна работилница в Юниън Сити, щата Ню Джърси, едно семейство усърдно и ненапълно мъчително и на ръка прави красивите пояси на международните първенци в професионалния бокс.

Основите на фамилната компания " Сартонк " са положени преди 45 години, когато румънският преселник Ардаш Сахагиан стартира работа в бижутерен магазин в Юниън Сити. Шефът му Фил Валентино го пита дали би имал предпочитание да прави пояси за новосъздадените боксови организации.

Първият колан е репродукция на класическия на Роки Марчиано от 50-те години на предишния век. В средата на 70-те при основаването на боксовите подразделения Сахагиан към този момент дава отговор за изработването на съвсем всеки пояс на международните първенци.

Той умира през 2017 година на 95-годишна възраст. Посвещава целия си живот на това изкуство.

Преди да си отиде от този свят Ардаш Сахагиан е признат в боксовата Зала на славата в Ню Джърси.

А задачата му е продължена от неговия внук - Едуард Маджиан.

Как стартира всичко

Сахагиан, който е с арменски генезис, има тежък живот в Румъния. Измъчван е в комунистически лагер в родината му и по тази причина със брачната половинка му Назели вземат решение да избягат. Първо отиват в Южна Африка и Бразилия, а по-късно се откриват в Съединени американски щати.

Става обущар, прави кожени произведения и принадлежности. Придобива незаменими умения, които му оказват помощ след това да се утвърди като най-хубавия в направата на шампионските пояси.

В бижутерския магазин на Фил Валентино боксовият почитател Ардаш намира своето предопределение. Дизайните на шефа обаче не му харесват. Той счита, че може да се оправя много по-добре.

Между 70-те и 90-те Сахагиан способства за " златния интервал " в бокса, а изкуството му украсява раменете и коремните мускули на велики първенци, измежду които Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд, Оскар Де Ла Оя и Мани Пакияо.

Въпреки че загуби от Олександър Усик, Антъни Джошуа резервира за спомен поясите си... също дело на фамилната компания " Сартонк ".

В съвсем цялостна анонимност Сахагиан работи неуморно от дребната си работилничка по пет дни в седмицата. Жена му пък боядисва детайлите по колана на кухненската си маса.

Наследството

Внукът му Едуард знае, че би трябвало да продължи завета на дядо си. През 2009 година името на компанията става " Сартонк " - от арменската дума зартонк, която значи прераждане. Буквата " З " е заменена със " С " в чест на Сахагиан.

Шампионските пояси са дълги 112 см и тежат сред 3 и 4 кг. Внукът Едуард следи от близко направата на всеки един шедьовър.

Работи се със остаряла, само че вярна шевна машина " Сингър ". Златните и кристалните детайли по поясите са в чест на бойците, които ги носят.

" Всеки един колан е основан, с цел да въодушевява. За да те кара да искаш да се потрудиш за него ", прибавя внукът на Сахагиан.

А дали са се потрудили задоволително Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър - ще разберем в неделя в ранни зори.

Двамата боксьори в тежка категория излизат един против различен в спор за купата на Световния боксов съвет (), която сега е владеене на Циганския крал.

Боксовата церемония вечер в Лас Вегас стартира в 4 ч. сутринта българско време на 10 октомври и ще бъде излъчена онлайн по RING, Voyo.bg, както и на btvnovinite.bg. Главният мач сред британеца и американеца се чака към 6 ч.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР